ua en ru

ТЕРСО припинила роботи з очищення високорадіаційної води на аварійній АЕС "Фукусіма-1"

Японська компанія ТЕРСО припинила роботи з очищення високорадіаційної води на аварійній АЕС "Фукусіма-1", повідомляє ВВС з посиланням на японські ЗМІ.

ТЕРСО пояснила своє рішення тим, що рівень радіації в апараті для очищення води зростає значно швидше, ніж передбачалося. Причини такого підвищення з'ясовуються.

Повномасштабний запуск очисного обладнання для дезактивації високорадіаційної води та використання її для охолодження реактора був здійснений в п'ятницю, але робота обладнання була припинена через п'ять годин після його запуску.

В даний час в підземних приміщеннях станції накопичилося понад 100 тис. т високорадіаційної води. Її обсяг щодня збільшується на 500 т за рахунок води, використовуваної для охолодження реакторів і басейнів з відпрацьованим ядерним паливом.

Нагадаємо, 11 березня ц.р. в Японії стався землетрус магнітудою 9. Підземні поштовхи і цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на "Фукусімі-1", що призвело до пожеж, кількох вибухів і витоку радіації на цьому підприємстві. За офіційною інформацією, жертвами стихії стали 15 тис. 57 осіб, доля ще 9 тис. 121 людини залишається невідомою.

Незабаром після НП голова ради директорів японської компанії заявив про неминучість ліквідації чотирьох (з шести) аварійних енергоблоків АЕС. Експерти оцінили вартість ліквідації, яка може зайняти до 30 років, в 12 млрд дол.