ua en ru

Теракт в метро Петербурга: смертника могли використати як "живу бомбу"

Теракт в метро Петербурга: смертника могли використати як "живу бомбу" Фото: теракт у метро Петербурга

Терорист міг не знати, що є смертником

Акбаржон Джалілов, який влаштував 3 квітня вибух в метро Санкт-Петербурга, за однією з версій, не збирався ставати терористом-смертником, а був використаний в якості "живої бомби". Про це передає "Інтерфакс".

"Безліч фактів свідчить про те, що передбачуваний терорист-смертник, швидше за все, не збирався підривати, а повинен був закласти бомби в двох місцях в метро і сховатися. Але спільники вирішили по-своєму і використовували його, що називається, "в темну", - повідомило ЗМІ джерело.

На його думку, є ймовірність того, що план дій злочинців полягав у тому, що Джалілов залишає один вибуховий пристрій на станції, і воно приводиться в дію після того, вибухає друга бомба, яку передбачалося залишити у вагоні поїзда.

"Розрахунок на те, що після вибуху в потязі охопить паніка пасажирів на всіх станціях, в тому числі і на тій, де було залишено перший саморобний вибуховий пристрій, і кількість жертв зросте кратно", - зазначив співрозмовник агентства.

Аналіз наявної інформації, на думку джерела, не дає підстав бачити в Джалилове класичного терориста-смертника.

"Його поведінка в останній період, а також те, що прихильником радикального ісламу він став лише деякий час назад, не вкладається в сценарій зі смертником. Цю категорію людей готують спеціально і довго", - підкреслив співрозмовник агентства.

"Не виключено, що його завдання було у виготовленні саморобних бомб і їх закладання в місцях масового скупчення людей. Вибухові пристрої повинні були бути приведені в дію дистанційно за допомогою дзвінка з мобільного телефону", - зазначив експерт.

Нагадаємо, за версією слідства, Акбаржон Джалілов міг скоїти теракт, потрапивши під вплив терористичної угруповання "Туахид валь-джихад", яка діє в Сирії.