ua en ru

Теплова генерація Україна повинна працювати на українському вугіллі, - учасник ринку

Теплова генерація Україна повинна працювати на українському вугіллі, заявив заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості В'ячеслав Мосендз. «Держава повинна дбати про національне товаровиробники і власний народ», - підкреслив він.
За його словами, у зв'язку з майбутньою приватизацією теплової генерації, уряд зобов'язаний зробити все можливе, щоб новий власник українських ТЕС не почав імпортувати вугілля з-за кордону, залишаючи українські шахти без роботи. «Не можна давати зелене світло підприємствам, які відмовляються працювати з вітчизняними товаровиробниками, віддаючи перевагу іноземним компаніям і використовуючи закордонну робочу силу, підтримуючи тим самим закордонного товаровиробника. Необхідно розвивати свої потужності, свої галузі та підгалузі», - сказав Мосендз.
Інакше, на його думку, Україна ризикує втратити контроль над вугільною галуззю. «У Польщі на крупній шахті Halemba я поцікавився у її директора, чому вугілля в Україну продається на 10 дол. дешевше, ніж на внутрішньому ринку. На що він мені сказав, що різницю компенсує держава. Тобто, вони готові демпінгувати заради того, щоб наша галузь розвалилася. А потім вони піднімуть ціни на сировину, коли у нас його вже не буде», - зазначив В'ячеслав Мосендз.
«Тому в приватизації теплової генерації треба поставити умову, що українські ТЕС побудовані для роботи на вітчизняному вугіллі. Реконструюють їх, поліпшуйте, модернізуйте, але робіть все, щоб вони і продовжували працювати на вітчизняних марках вугілля», - підкреслив заступник голови Укрвуглепрофспілки.
Нагадаємо, в 2011-2012 рр. уряд планує приватизувати всі чотири теплові енергогенеруючі компанії: «Донбасенерго», «Дніпроенерго», «Центренерго» і «Західенерго». У поточному році на продаж виставлені 25% акцій «Дніпроенерго» і 45,1% акцій «Західенерго».