ua en ru

TEPCO: Рівень радіації на дні Тихого океану поблизу АЕС "Фукусіма-1" перевищує норму у 100 разів

Рівень радіації на дні Тихого океану поблизу аварійної атомної електростанції (АЕС) "Фукусіма-1" перевищує норму мінімум у 100 разів. Максимально зафіксоване перевищення - у 1 тис. разів, повідомив оператор станції - компанія Tokyo Electric Power (TEPCO), передає РБК. Такі дані були отримані після дослідження проб грунту, узятих на глибині 20-30 м. Фахівці вважають, що підвищення рівня радіації пов'язане з витоком радіоактивної води, що продовжує витікати.
19 квітня 2011 р. на АЕС "Фукусіма-1" почалася відкачка радіоактивної води. Роботи ведуться на підземному поверсі турбінного залу другого енергоблоку, де зібралося близько 25 тис. куб. м радіоактивної води, також обробляються довколишні тунелі дренажної системи. Планується, що роботи будуть завершені за 26 днів.
Руйнівний землетрус 11 березня 2011 р. магнітудою 9,0 і наступним за ним цунамі зруйнували інфраструктуру північно-східних районів Японії і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, декільком вибухів і витоку радіації на цьому підприємстві.