ua en ru

TEPCO звернулася до уряду Японії за фінансовою допомогою у розмірі 12 млрд дол., - джерело

Японська корпорація Tokyo Electric Power Co. (TEPCO - оператор аварійної атомної електростанції "Фукусіма"), що має серйозні фінансові утруднення, звернулася до уряду країни за допомогою в обсязі 1 трлн ієн (12,06 млрд дол.). Окрім цього, TEPCO запитала у японської влади додаткові 850 млрд ієн (10,24 млрд дол.) із коштів фонду допомоги постраждалим в результаті аварії на АЕС "Фукусіма", які планується направити на виплату компенсацій. Про це повідомило сьогодні обізнане джерело, передає Reuters.

Зазначимо, що даний крок, незважаючи на те, що був вельми очікуваним, змусив експертів знов заговорити про туманні перспективи атомної енергетики в Японії. Найбільша за 25 років аварія на АЕС змусила японську владу переглянути орієнтири на користь відмови від атомної енергії, і в даний час з 54 реакторів в країні функціонує лише один.

В обмін на надання фінансової допомоги влада Японії може вимагати мажоритарну частку в операторові, який до інциденту на АЕС "Фукусіма" був найбільшою енергетичною компанією світу в приватній власності, з можливістю подальшого збільшення цієї частки до 75%. Втім, остаточне рішення з даного питання буде ухвалено тільки після того, як у компанії з'явиться новий голова ради директорів, повідомило джерело.

Міністр торгівлі і промисловості Японії Юкіо Едано, за яким залишається останнє слово в питанні надання компанії коштів, вже сказав, що хоче великих повноважень для уряду Японії в управлінні справами TEPCO. Втім, поки сторони не домовилися про те, наскільки великою має бути частка влади в капіталі оператора.

Зараз TEPCO, що забезпечує 45 млн людей електрикою, належить виплатити масштабні компенсації постраждалим в результаті аварії на АЕС "Фукусіма". Кількість постраждалих перевищує 160 тис. осіб, а загальний обсяг компенсаційних виплат може досягти 32,55 трлн ієн (30,7 млрд дол.), повідомили сьогодні представники TEPCO.

Нагадаємо, в березні 2011 р. в Японії відбувся щонайпотужніший землетрус магнітудою 9,0, після чого на побережжі країни обрушилося цунамі. Жертвами удару стихії стали близько 20 тис. осіб. Крім того, природні катаклізми викликали аварію на АЕС "Фукусіма-1". На станції сталося декілька вибухів, які призвели до витоку радіації. 16 грудня 2011 р. японська влада оголосила про закінчення операції зі стабілізації ситуації на АЕС. При цьому експерти визнають, що на повне вивантаження палива з реакторів піде не один десяток років.

Зазначимо, чистий збиток TEPCO за 9 місяців 2011-2012 ФР склав 8 млрд дол.