ua en ru

Через тіньові схеми економіка України щороку втрачає майже 40 млрд гривень, - ЕВА

Через тіньові схеми економіка України щороку втрачає майже 40 млрд гривень, - ЕВА Фото: через тіньові схеми економіка України щорічно втрачає майже 40 млрд грн (Віталій Носач, РБК-Україна)

Українська економіка щороку втрачає на нелегальних схемах майже 40 млрд грн. Саме тому влада має передусім зосередитися на тому, щоб вивести економіку із тіні, а не підвищувати фіскальне навантаження на легальний бізнес.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву на сайті Європейської бізнес асоціації (ЕВА).

"Сьогодні в Україні існує 2 паралельні реальності: прозорий бізнес, який сплачує необхідні податки і платежі, але щоразу зазнає фіскального тиску. Та тіньовий бізнес, який нівелює законодавчі вимоги, не сплачує податки, та куди не ходять з перевірками перевіряючі органи. Хоча втрати від тіні колосальні - як прозорих компаній, так і держави", - наголошують у ЕВА.

Експерти асоціації порахували, що лише державний бюджет недоотримує від сірого ринку побутової техніки - 5 млрд грн, від нелегальної торгівлі тютюновими виробами - 16 млрд грн, від нелегального ринку алкоголю та спирту - близько 14 млрд грн, а нелегального імпорту ювелірних виробів - 2 млрд грн.

"Представники законослухняного бізнесу переконані: так не може продовжуватись. І замість того, аби збільшувати тиск та податкове навантаження на білий бізнес, варто спробувати врешті вивести економіку України з тіні та створити рівні та справедливі умови бізнесу для всіх", - підкреслюють у ЕВА.