ua en ru

Тенденція збільшення кількості судових справ призводить до надмірної завантаженості суддів, - ВККСУ

Останніми роками спостерігається тенденція щодо збільшення кількості судових справ, що призводить до великої завантаженості суддів. Про це на прес-конференції заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККСУ) Ігор Самсін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Кількість справ, особливо в судах першої інстанції, щорічно зростає... в 2010 році 120 справ щомісячно суддя повинен розглянути", - зауважив Ігор Самсін.
І. Самсін зазначив, що через завантаженість суддів затягуються терміни розгляду справ та страждає якість розгляду. Також він додав, що у зв'язку з цим склалась ситуація, коли з однієї сторони ВККСУ у відповідь на звернення громадян повинна притягувати до відповідальності суддів за затягування термінів розгляду, а з іншої - судді фізично не встигають вкластися у процесуальні терміни.
У ВККСУ сподіваються, що з призначенням суддів восени поточного року ситуація з розглядом справ покращиться.
Також І.Самсін додав, що від початку роботи ВККСУ у новому статусі (з 16 вересня 2010 року) до ВККСУ надійшло майже 12 тис. скарг на дії суддів, і значна частина них (1521) стосується затягування терміну розгляду справ. До дисциплінарної відповідальності вже притягнуто 28 суддів, а по 168 суддях відкрито дисциплінарне провадження.