ua en ru

Тенденції цін на житло в Києві: первинний і вторинний ринки, а також оренда.

Для ріелторів Києва серпень - найгарячіша пора. Мало того, що доводиться розселяти приїхали студентів, так на серпень-вересень зазвичай планують переїзди ті, хто знайшов роботу в столиці. Цей рік ознаменувався додатковим попитом на оренду ще і з боку переселенців із зони АТО, які потягнулися до Києва з-за загострення військового протистояння.

Для ріелторів Києва серпень - найгарячіша пора. Мало того, що доводиться розселяти приїхали студентів, так на серпень-вересень зазвичай планують переїзди ті, хто знайшов роботу в столиці. Цей рік ознаменувався додатковим попитом на оренду ще і з боку переселенців із зони АТО, які потягнулися в Київ через загострення військового протистояння.

Тим не менш, як підтвердили «Вістям» ріелтори, на рекордні показники по зніманню столиця поки не вийшла. Якщо за липень, в Києві було здано в оренду 933 квартири, за підсумками серпня ріелтори сподіваються вийти на рівень 1100-1200. Тобто навіть з урахуванням потоку мігрантів із східних областей, вони не сподіваються вийти на торішній показник, коли в літні місяці вдавалося здавати до 2 тис. квартир.

Якщо ще студентів і заробітчан у столиці активно селять, правда, в більш економному форматі (в однокімнатних квартирах все частіше живе не по два, а по три людини), то з приїжджими з Донбасу господарі рідко хочуть мати справу. Зараз перше питання, яке задасть, - звідки приїхали. - І вихідців з Донецька і Луганська часто відмовляють».

Вторинка: трохи подешевшала

Якщо на ринку оренди подорожчання долара почав відчуватися майже одразу (власники квартир заговорили про повышениицены), то в сегменті продажів негативні прогнози не виправдалися. Ціни на квадратні метри рости не почали - ні в гривнях, ні в доларі. А навіть навпаки, стали незначно відкочуватися. Вартість вторинного житла в Києві, розташованого на правому березі, знизилася на 2,3% - до 20 283 грн/кв. м, на лівому - на 1,7%, до 16 876 грн/кв. м. В центрі за липень житло подешевшало на 0,9% - до 30 706 грн/кв. м. Найсильніше ціни просіли в Солом'янському районі - на 3% (до 20 376 грн/кв м). Єдиний район, в якому в липні гривнева вартість житла збільшилася, - Подільський (на 0,3%, до 22 162 грн/кв. м). Реальних продажів трохи. За липень було оформлено лише 642 угоди при виставлених на продаж більш ніж 20 тисячах квартир. І, за прогнозами, в серпні буде приблизно стільки ж.

«Зараз продають лише ті, кому терміново потрібні гроші», - запевняє керівник ПП «Агентство Златоград» Ростислав Литвинчук. За його словами, найгірше на ситуацію впливають курсові коливання. «Будь стрибок долара - і на два тижні припиняються дзвінки», - зазначив експерт.

До курсової нестабільності додаються і банківські обмеження на конвертацію гривні (в день можна купити долари не більше ніж на 15 тис. грн, якщо, звичайно, пощастить, і він буде у касі банку) та на зняття коштів з банківських рахунків: до еквівалент 15 тис. грн з валютних рахунків і до 150 тис. грн. - з гривневих. Поки людина отримає всю суму за продане житло в гривні, пройде днів десять. Поки він купить на неї долари при зростаючому курсі, втратить ще 5-10%.

Оренда дорожчає, але половину націнки можна сторгувати

З-за різкої девальвації гривні (з 11,7 грн/$ до 13,8 грн/$) і під шумок підвищення попиту на нерухомість, многиехозяевапытались в серпні накрутити в Киевецены на оренду. «Буквально вчора з клієнтом їхав дивитися однушку за 3 тис. грн, але на місці нас зустрів інший ріелтор, який повідомив, що ціна зросла до 4 тисяч», - розповів «Вістям» про одному такому разі ріелтор АН «Велес» Віталій Ковальчук.

Виставляючи новий цінник, ріелтори зазвичай посилаються на високий курс долара, подорожчали комунальні послуги і нарікають на високий попит на нерухомість. Людини намагаються взяти «на переляк»: нібито краще пропозиції він не знайде. Однак експерти запевняють, що це все виверти, і радять продовжувати ходити на перегляди. Пропозиція житла на оренду в Києві як і раніше перевищує попит. C 1 по 21 серпня орендою житла в столиці цікавилися 27,5 тис. разів, у той час кількість оголошень на здачу досягло 35,2 тис. квартир. «Хоча одно - і двокімнатні квартири за ціною від 3 до 5 тисяч гривень йдуть за день-два», - визнає Віталій Ковальчук.

Порівняно з липнем, в серпні середні ціни пропозицій для нових мешканців виросли в середньому по Києву на 20%: за однокімнатну просять 5-5,5 тис. грн замість 3,5-4 тис., за двійку - вже не 4,5-5 тис. грн, а 6 тис. грн, а за трикімнатну - не 5-6,5, 6-7,5 тис. грн. Є і районні особливості. «На Позняках двійка подорожчала з 5 до 6 тис. грн, а іноді і зовсім до 7 тис. грн, якщо будинок біля метро і з охороною», - розповів «Вістям» керівник ПП «Агентство Златоград» Ростислав Литвинчук. Втім, до половини серпневої націнки, запевняють ріелтори, квартиронаймачам у ході переговорів все-таки вдається сторгувати. Тому радять активно торгуватися.

Є варіанти і з мінімальними розцінками, але їх стає все менше. Головні претенденти на них - студенти. «Однокімнатну квартиру двом первокурсницам на Оболоні батьки днями зняли за 3,5 тисячі в місяць», - розповів нам Дмитро Исоков. Ріелтори запевняють, що таких угод у серпні уклали приблизно стільки ж, скільки і в минулому році - 300-350. Студентське житло - окрема категорія, такі квартири рідко здаються кому-небудь іншому. Основна вимога - локація ближче до вузу. А якість найпростіше. Найпопулярніші райони - Шевченківський, Голосіївський, Солом'янський.
Нарікаючи на високий курс долара, ціну на оренду намагаються підняти не тільки для нових орендарів, але й для тих, хто багато років проживав в квартирах. Але найчастіше люди після цього просто з'їжджають. У людей просто немає грошей, і вони починають шукати дешевші варіанти. У підсумку, господар, який хоче отримати замість 4 тис. грн вже 6 тис. грн - додаткові 24 тис. грн в рік - просто залишається ні з чим.

Новобудови: ціни ростуть через курсу

Якщо вторинний ринок не відреагував на подорожаниедоллара, то застройщикинемногоподнялицены - на 1,27% за липень. Хоча розцінки строителейпо раніше виглядають привабливіше, ніж на вторинному ринку: 15,2 тис. за квадратний метр проти 21,7 тис. у господарів.

«Ціна на первинку не автоматично зростає з падінням гривні, отже, в доларовому еквіваленті вона дешевшає. А оскільки у 90% сьогоднішніх покупців накопичення для покупки квартири містяться в доларах, то девальвація забезпечила їм у залежності від об'єкта знижку від 10 до 20%», - зазначив у розмові з «Вістями» керівник відділу продажів ЖК ParkStone " Дмитро Шостя.
Якщо раніше забудовники хвалилися тим, що у них всі ціни зафіксовані в гривні, то тепер вони заговорили по-іншому. «Забудовники не встигли в серпні підняти ціни слідом за новим витком девальвації гривні. Розцінки залишаться на старому рівні в найближчі кілька тижнів. Але, думаю, вже до середини вересня їх підвищать», - спрогнозував «Вістям» Шостя. Правда, забудовники поки не уточнюють, наскільки саме зросте вартість їх квадратних метрів, посилаючись на те, що ще не бачили точних розрахунків від постачальників будматеріалів.

Що вже змінилося в цьому місяці - це порядок надання індивідуальних знижок. Якщо раніше більшість компаній скидало 10% тільки при стовідсотковою передоплатою, тепер знижку нараховують вже при 50% оплати, а її розмір варіюється від 2% до 10%.

Тенденції цін на житло в Києві: первинний і вторинний ринки, а також оренда.