ua en ru

Telenor викупила у Weather Investments 71 млн привілейованих акцій VimpelCom Ltd за 113,6 млн дол

Telenor викупила у Weather Investments 71 млн привілейованих акцій VimpelCom Ltd. в рамках опціону. Відповідна інформація міститься в прес-релізі Telenor.

Сума угоди склала 113,6 млн дол. Таким чином, частка Telenor у VimpelCom збільшилася з 39,5% до 42,95% голосуючих акцій.

"За умовами опціонної угоди, укладеної Telenor з Weather в лютому 2012 р., Telenor зобов'язаний прийняти привілейовані акції VimpelCom Ltd, що залишилися у Weather, при реалізації Weather свого права продажу акцій. Проте якщо говорити про бізнес, то з урахуванням історії угод з акціями ми зацікавлені в ухваленні рішення з участю Altimo, Bertofan і Telenor, що забезпечить у VimpelCom Ltd. паритет Altimo і Telenor. Згідно з цим Telenor пропонує здійснити спільно з Altimo викуп привілейованих акцій у компанії Bertofan Investments Limited за повну справедливу ціну в співвідношенні, що забезпечить у підсумку паритет Altimo і Telenor як власників акцій", - наводяться в повідомленні слова представника Telenor Дага Мельгаарда.

Telenor запрошує Altimo як акціонера до співпраці з Telenor у справі відновлення належного корпоративного управління в VimpelCom Ltd., а саме: пропонує підтримати ініціативу Telenor про паритет, наголошується в повідомленні. Telenor не прагне до зміни цієї структури корпоративного управління VimpelCom Ltd., включаючи складу ради директорів. Крім того, Telenor також звертається до російської влади із закликом підтримати висунуту ініціативу з тим, щоб знайти конструктивне рішення з урахуванням інтересів всіх сторін і уникнути ескалації конфлікту у зв'язку з прийнятими Арбітражним судом Москви заходами, які передбачають їх обов'язковість за межами території РФ.

Як повідомлялося раніше, у лютому 2012 р. Telenor викупила 234 млн привілейованих акцій у компанії VimpelCom Weather Investments II за 374,4 млн дол. У результаті частка Telenor у VimpelCom виросла з 25,01 до 36,36%. Потім у квітні ц.р. норвезька компанія купила у J.P.Morgan Securities депозитарні розписки на 65 млн звичайних акцій VimpelCom за 715 млн дол. У результаті частка економічних прав Telenor в операторі збільшилася з 31,67 до 35,66%, а голосуючих - з 36,36 до 39,51%. Крім того, Telenor уклав опціонну угоду на купівлю у Weather Investments 71 млн привілейованих акцій VimpelCom Ltd. за 113,6 млн дол. Також норвезька компанія має своп-угоду з ING на 2 млн 237 тис. ADR VimpelCom (0,1% голосів).

У середині серпня 2012 р. Telenor і російська Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа груп") досягли прогресу в корпоративному конфлікті навколо контролю над VimpelCom, збільшивши частки в операторі. У Altimo - 40,54% VimpelCom.

VimpelCom Ltd. - об'єднана телекомунікаційна компанія, утворена в результаті злиття російського оператора ВАТ "Вимпелком" та українського ЗАТ "Київстар". Акціонерами компанії є російська Altimo і норвезька Telenor. Чистий прибуток VimpelCom за МСФЗ за II квартал 2012 р. виріс більш ніж в 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р. - до 488 млн дол. Виручка оператора за звітний період досягла 5 млрд 745 млн дол., що на 4% більше, ніж роком раніше.