ua en ru

Telenor збирається виступити проти переглянутої операції між VimpelCom і Wind Telecom

Найбільша в Норвегії телекомунікаційна компанія Telenor збирається виступити проти нової схеми операції по об'єднанню телекомунікаційних активів VimpelCom Ltd. і єгипетській інвестиційній компанії Wind Telecom (до 6 грудня 2010г. - Weather Investments), повідомляє агентство Reuters із засланням на джерело, близький до переговорам. При цьому, за словами джерела, Telenor готова заперечувати проти операції, навіть не дивлячись на можливий конфлікт з іншим основним акціонером VimpelCom - Altimo, телекомунікаційним підрозділом російською "Альфа-групп", повідомляє РБК.
У жовтні 2010 р. єгипетський холдинг, що належить місцевому мільярдерові Нагину Савірісу, погодився продати мажоритарну долю в місцевому мобільному операторові Orascom Telecom і італійському Wind російською VimpelCom. Telenor офіційно оголосила, що не підтримає операцію, пославшись на те, що "передбачувана операція не відповідає найкращим інтересам акціонерів VimpelCom". Після цього наглядова порада VimpelCom доручила голові компанії виробити нову схему операції і погоджувати її з холдингом Н.Савіріса.
Сьогодні представники Telenor заявили, що не збираються обнародувати свої погляди на переглянуту операцію, проте проінформували про своє відношення членів поради директорів VimpelCom. Відзначимо, що, за неофіційними даними, поради директорів VimpelCom і Wind розглянуть нові умови договору 16 січня 2011 р.
Успішне завершення операції залежить від цілої низки умов, включаючи всілякі урядові дозволи і схвалення акціонерів. Реалізації амбітної операції перешкоджають проблеми Orascom Telecom в Алжірі (місцевий уряд хоче націоналізувати дочірнього оператора Orascom Telecom Algeria), а також позиція Telenor. Відзначимо, що норвезька компанія володіє 36% голосуючих акцій VimpelCom і 39,6% економічного інтересу.