ua en ru

Телефон Меркель прослуховували п'ять країн, зокрема Росія і КНДР

Телефонні переговори канцлера Німеччини Ангели Меркель прослуховувалися не тільки Агентством національної безпеки США, але й іншими спецслужбами. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на представника німецьких спецслужб, який розповів в інтерв'ю німецьким ЗМІ про підсумки спеціальної перевірки.

Телефонні переговори канцлера Німеччини Ангели Меркель (на фото) прослуховувалися не тільки Агентством національної безпеки США, але й іншими спецслужбами. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на представника німецьких спецслужб, який розповів в інтерв'ю німецьким ЗМІ про підсумки спеціальної перевірки.

Виявилось, що доступ до переговорів канцлера, ймовірно, мали розвідслужби Росії, Китаю, Великобританії і Північної Кореї.

Німецька влада через недогляд сама створила всі умови для стеження за високопоставленими чиновниками. У Берліні розташовується обширний урядовий квартал, який дає прекрасні можливості для шпигунства. Звичайна параболічна антена і декілька технічних агрегатів, які можна придбати в Інтернеті, дозволяють стежити за тим будь-яким мобільним телефоном.

Ще до переїзду в урядовий квартал німецькі спецслужби попереджали про подібну загрозу, але доводи силовиків не послухали.

За даними німецьких ЗМІ, в даний час у Німеччині працюють до 120 російських агентів Головного розвідувального управління, Служб зовнішньої розвідки і Федеральної служби безпеки, причому половина з них займаються вербуванням інформаторів. Тільки торік більше 100 німецьких політиків, військових і вчених отримали пропозицію працювати на іноземні спецслужби.

Нагадаємо, черговий виток скандалу навколо АНБ відбувся в кінці жовтня, коли в ЗМІ з'явилася інформація про прослуховування американськими спецслужбами телефонних розмов 35 світових лідерів, зокрема канцлера ФРН Ангели Меркель. Президентові США Бараку Обамі довелося пояснюватися з одним з найважливіших союзників по телефону.

Держсекретар США Джон Керрі визнав, що американські спецслужби "зайшли надто далеко" у своїй активності.