ua en ru

Тарута у Вашингтоні: псевдозасідання організував лобіст друга Путіна

Тарута у Вашингтоні: псевдозасідання організував лобіст друга Путіна Фото: Сергій Тарута (РБК-Україна)

Тарута брав участь у "засіданні" в підвальному приміщенні Конгресу

Фейкові слухання в Конгресі для народного депутата Сергія Тарути, який також називає себе "ідейним натхненником" партії "Основа", організували лобісти друга президента Росії Володимира Путіна. Про це йдеться в розслідуванні Марини Данилевич під назвою "Тарута у Конгресі: як лобісти друга Путіна організували фейкові слухання" на РБК-Україна.

З'ясувалося, що присвячена корупції в Нацбанку подія, яку Тарута представляв як "слухання" в Конгресі США, насправді пройшла в підвальному приміщенні будівлі Конгресу, яку орендував для її проведення конгресмен-республіканець з Канзасу Рон Естес на прохання колишнього конгресмена-республіканця від штату Флорида, а нині політичного лобіста Конні Мака.

Подію вели Конні Мак і досвідчений американський політичний фандрейзер Метт Кілін

Також до заходу не надовго приєднався і виступив з короткою промовою колишній директор ЦРУ в адміністрації Білла Клінтона Джеймс Вулзі, який прихильно висловився про час, коли Росія була більш дружньою до Заходу.

Як зазначається у статті, для встановлення замовників такого роду подій діє спеціальний "Акт про реєстрацію іноземних агентів" (Foreign Agents Registration Act, FARА). Цей закон вимагає, щоб лобісти, які представляють в американській політиці іноземні уряди, фізичні та юридичні особи, розкривали свої заняття та джерела фінансування.

Спеціальний реєстр

На сайті Департаменту юстиції США існує спеціальний реєстр документів і звітів, які публікують іноземні агенти про свою діяльність.

В цьому реєстрі немає згадок про те, що Тарута або пов'язані з ним безпосередньо особи, найняли організатора фейкових слухань Конні Мака працювати на них. Але там є згадка іншого наймача цього лобіста, з яким у нього є діючий контракт. Це офіс прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, якого називають найближчим другом Володимира Путіна в Європі, наголошується в статті.

Крім того, згідно з опублікованими документами, компанії Конні Мака в інтересах Угорщини беруть участь в просуванні антиукраїнської кампанії на Заході.

Нагадаємо, в кінці вересня Тарута заявив, що брав участь в "слуханнях" в Конгресі США, в ході яких нібито заявив про корупцію в Національному банку України (НБУ). В НБУ в свою чергу звинуватили нардепа в поширенні з допомогою лобістів в США неправдивої інформації, зазначивши, що жодні офіційні представники Адміністрації і Конгресу участі в цьому заході не брали.

Варто відзначити, що Тарута є неформальним лідером партії "Основа", називає себе її "ідейним натхненником", при цьому не є членом політсили. У ході однієї з телепередач Тарута відмовився говорити про фінансування "Основи". Його прес-секретар Олена Морозова увірвалася в ефір з вимогою припинити задавати нардепу питання про партію і звинуватила ведучу у некоректності.

"Складна розмова" - це коли гостям надавати відверті і прості питання, про які (о диво!) неможливо домовитися заздалегідь. Чомусь серед піарників нардепів є думка, що існують "зручні" питання та "незручні". Правильна відповідь - публічний політик має бути готуємо завжди відповідати за свої дії. Вісь приклад того, що стається, якщо поставити ідейному натхненнику запитання про фінансування партії "Основа". Гостро, показово, мало інформативно. Ми вирішили не включати цей інцидент в ефірний випуск, але оскільки це суспільне - нічого не залишаємо поза кадром. Повний випуск зустрічі із Сергієм Тарутою дивіться сьогодні о 22:15 в ефірі UA:Перший. UPD. Гаряче стає десь на 4 хвилині

Опубліковано Inna Borzylo 17 жовтня 2017 р.

Як з'ясувало РБК-Украина, зараз "кістяк" команди "Основи" складають три людини – Андрій Ніколаєнко, Ярослав Арсірій і Володимир Полочанінов. Всі вони працювали на серйозних посадах в часи президентства Віктора Януковича. Крім того, у них простежуються зв'язки з найвпливовішими людьми тієї епохи – Сергієм Льовочкіним, Едуардом Ставицьким та Анатолієм Присяжнюком.

Крім того, повідомлялося, що у Тарути і його бізнес-партнерів є серйозні зовнішні зв'язки. Зокрема, з владою Росії та Угорщини. Більш того, в 2013-му році долю угорських активів бізнесмена вирішували особисто Володимир Путін і Віктор Орбан.