ua en ru

Тарифи "Укрзалізниці" на перевезення вантажів залишаються найнижчими серед країн СНД і Європи

Тарифи "Укрзалізниці" на перевезення вантажів залишаються найнижчими серед країн СНД і Європи

Тарифи на перевезення вантажів залізничним транспортом в Україні залишаються найнижчими серед країн СНД і Європи. Про це повідомляє прес - центр "Укрзалізниці".

Як повідомляють у відомстві, тарифи на перевезення вантажів у межах країни (внутрішні, експорт та імпорт) в Польщі вище в 4,3 рази, Угорщині - в 3,5 рази, Румунії - більш ніж в 3 рази, Словаччини - 3,5, Білорусії - майже в 2 рази, Росії - в 1,5 рази, Казахстані - у 1,1 рази порівняно з українськими.

Тарифи на перевезення транзитних вантажів вагонами "Укрзалізниці" також значно нижче, ніж в інших країнах: в 3,2 рази нижче, ніж в Угорщині, в 2,8 разів - ніж в Польщі, в 2,3 рази - ніж в Румунії, в 2, 3 рази - ніж в Словаччині, в 1,5 рази - ніж в Росії, в 1,4 рази - ніж у Казахстані, і в 1,3 рази нижче, ніж в Білорусії.

Також фахівці відомства відзначають, що в останні роки тарифи на вантажні перевезення вагонами "Укрзалізниці" не підвищувалися, а на деякі види вантажів навіть знижувалися - держава таким чином підтримувала рентабельність інших галузей економіки під час кризи.

У сформованій ситуації "Укрзалізниці" постійно недоотримувала інвестиційного ресурсу для достатнього оновлення рухомого складу, з року в рік втрачаючи позиції на ринку вантажних перевезень.

"У разі недоінвестування і нестачі ресурсів на оновлення рухомого складу і за умови зростання виробництва в 2013 - 2014 р., ми не зможемо наявним рухомим парком забезпечити вантажні перевезення, - зазначив генеральний директор "Укрзалізниці" Володимир Козак. - Коли в 2011 р. і на початку 2012 р. спостерігалося зростання виробництва, в ході якого збільшувався вантажопотік, ми вже не могли забезпечити в повному обсязі вантажні перевезення. Головна причина цьому - відсутність вагонів і локомотивів. Ми недовантажували до 1 тис. вагонів у добу, а це втрата доходів".

Читайте також: "Укрзалізниця" за 8 міс. 2012 р. перевезла вантажів на 0,2% більше - 304,142 млн т