ua en ru

Тарифи на постачання гарячої води і теплопостачання зростуть на 40%, - експерти

Тарифи на постачання гарячої води і теплопостачання населенню, внаслідок двох постанов (№№812, 813) Нацкомісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ), зростуть на 40%. Таку думку висловили експерти з Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів (ВАПІ) ЖКГ.
Нагадаємо, згідно згаданим постановам, з 1 серпня 2010 р. в Україні граничний рівень ціни на природний газ для суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, збільшиться на 50% - з 872,78 грн. до 1309,2 грн. за 1 тис. куб. м. (з урахуванням ПДВ збору до затвердженого тарифу на природний газ у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування, розподіл і постачання природного газу). Для населення ціна природного газу збільшиться також на 50% - з 483,6 до 725,4 грн. за 1тис. куб, за умови, що обсяг спожитого газу не перевищить 2500 куб. м. у рік за наявності лічильників. Міністр ЖКГ Юрій Хіврич, коментуючи дані новації, заявив, що тарифи на надання послуг централізованого теплопостачання та постачання гарячої води зростуть на 20-25%.
«Міністр, напевно, видав бажане за дійсне... Він також промовчав про вплив інших факторів на підсумкову величину тарифу. Сьогодні тариф на надання послуг централізованого теплопостачання в Україні складається з чотирьох основних складових: природного газу (50% в тарифі), електроенергії, води і заробітної плати. На підсумковій величині тарифу, окрім зростання цін на газ з 1 серпня 2010 р., позначиться також щомісячне збільшення НКРЕ вартості електроенергії на 1-2 копійки за 1 кВт / год, а також збільшення з 1 липня 2010 р. мінімальної зарплати до 888 грн. З урахуванням усіх перерахованих складових, вартість послуг централізованого теплопостачання та постачання гарячої води зросте як мінімум на 40%», - сказано в заяві ВАПІ ЖКГ.
Крім того, коригуванням тарифів в країні займаються органи місцевого самоврядування. «На ділі цей процес займає 2,5-3 міс. Тобто, нові економічно обґрунтовані тарифи з'являться не раніше, ніж до кінця жовтня. Опалювальний сезон розпочинається в Україні з 15 жовтня. Весь цей час, поки будуть коригуватися тарифи, підприємства, які надають послуги постачання гарячої води, будуть змушені купувати газ за новими цінами, послуги надавати - за старими тарифами. Це, природно, призведе до багатомільйонних збитків. Зберігаються також високі політичні ризики - навряд чи напередодні майбутніх в листопаді виборів в місцеві ради, органи місцевого самоврядування дружно вдадуться до політичного самогубства - підвищенню тарифів», - сказав президент ВАПІ ЖКГ Сергій Бульбас.
При цьому, найбільш важка ситуація складається в Києві. За словами заступника голови Київської міськдержадміністрації Анатолія Голубченка, навіть з урахуванням зазначеного підвищення, тарифи на послуги підприємств ТКЕ рентабельні на 51%. Крім того, борги КМДА перед ВАТ «Київенерго» з компенсації різниці в тарифах досягли 2 млрд грн. «Логічно припустити, що після обов'язкової коригування тарифів з урахуванням вступають з 1 серпня в силу постанов НКРЕ про підвищення цін на газ, ВАТ «Київенерго» без оперативного корегування тарифів опиниться в економічному колапсі, а жителі Києва можуть залишитися без гарячої води... Ситуація ускладнюється політичними обставинами - керівництво КМДА заявило, що до кінця 2010 р. не буде ініціювати підвищення тарифів на ЖКП. У цьому випадку колапс «Київенерго» і всієї системи ЖКГ Києва наступить ще швидше», - зазначено в заяві організації.
Як резюме експерти відзначили, що постанова НКРЕ №813 ще не пройшло реєстрацію в Мін'юсті, тому є велика ймовірність скасування даної постанови через суд.