ua en ru

Тарифи на електроенергію для промисловості потрібно знижувати, - експерти

Підвищення тарифів на електроенергію для промислових споживачів з 1 січня 2012 р. знижує конкурентоспроможність українських промислових підприємств, вважають учасники ринку і експерти.
Зокрема, найбільші проблеми відчувають енергоємні галузі промисловості, такі як феросплавні підприємства, виробники спеціальних видів сталі і сплавів, підприємства кольорової металургії.
Керуючий директор VS Energy, співвласник ВАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. Кузьмина" Михайло Спектор стверджує, що підприємство має серйозні труднощі внаслідок зростання вартості електроенергії.
"По "Дніпроспецсталі" цей ріст сильно вдарив. Ринок у нас складний, і нам непросто працювати, особливо зважаючи на проблеми в економіці. Вирішувати це питання, звичайно, потрібно", - заявив Спектор.
На його думку, завищена ціна електроенергії для промислових споживачів суттєво ускладнює роботу українських феросплавних підприємств:
"Ферросплавщикам при високій ціні на електроенергію працювати неможливо. Її частка в собівартості феросплавів дуже висока. Крім того, ринок феросплавів дуже складний і волатильний. На ціну впливають коливання на світових біржах, і, якщо немає бажання розвалити ці заводи, їм потрібно дати більш низьку ціну на електроенергію", - пояснив Спектор.
Найбільше зростання цін на електроенергію, відзначають експерти, відбилося на Запорізькому заводі феросплавів (ЗЗФ), який з 1 січня 2011 р. був переведений на другий клас енергоспоживання. Тариф на електроенергію піднявся для ЗЗФ більш, ніж на 30% - до 83 коп. за 1 кВт (без ПДВ). В результаті цього підприємство було змушене зупинити 15 плавильних печей з 31. Чергове підвищення вартості електроенергії з 1 січня поточного року ускладнило ситуацію - витрати ЗЗФ на електроенергію додатково зросли на 15 млн грн в місяць.
У свою чергу, директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА), Ганна Деревянко впевнена, що держава повинна стимулювати власних виробників, створюючи їм умови для розвитку. "Якщо різко підвищити тарифи на електроенергію, як це відбувається зараз, то це нічим хорошим не закінчиться. Тоді підприємства, в тому числі і феросплавні, не зможуть навіть знайти кошти на проекти з енергозбереження, щодо зниження споживання електроенергії", - зазначила Дерев'янко.
На думку керівника ЄБА, Україні доцільно ввести спеціальні тарифи на електроенергію для підприємств, які в силу технології виробництва є великими споживачами електроенергії. "У всьому світі тарифи мають розумне обґрунтування, вони диференційовані залежно від виробника", - заявила Дерев'янко.
Нагадаємо, Національна комісія регулювання електроенергетики України запровадила з 1 січня 2012 р. нові роздрібні ціни на електроенергію для промислових споживачів.