ua en ru

Таїланд сподівається запустити зупинені через повені заводи на початку 2012 року

Влада Таїланду сподіваються, що затоплені в результаті повені заводи відновлять свою роботу протягом трьох місяців після спаду води. Про це заявила прем'єр-міністр країни Йинглак Чиннават, передає Reuters.
В результаті самого масштабного за останні півстоліття повені в Таїланді вже загинуло майже 400 осіб. Столиця країни Бангкок, захищена від повені мережею ровів і перешкодами з мішків з піском, мабуть, уникнула затоплення - в понеділок вода в річці Чаупхрая перестала підніматися і встановилася ясна погода.
На Банкок, в якому проживають 12 млн людей, припадає 41% ВВП Таїланду, і його затоплення значно підсилило б економічні проблеми.
Хоча столиця країни вийшла сухою з води, затоплено багато прилеглі провінції, такі як Патум Тані і Ayutthaya, а також сім індустріальних зон, в яких зосереджено основне виробництво.
Повінь зупинило економічне зростання в країні і внесло помилка постачання комп'ютерів і автомобільних запчастин тайського виробництва. Таїланд є другим за розміром у світі експортером комп'ютерних жорстких дисків, і їх брак вже вилилася в зростання цін на них.
Уряд вважає, що відновлення обійдеться економіці в 900 млрд тайських батів (30 млрд дол.), з яких 100 млрд піде на відновлення роботи технологічних зон, а залишилися 800 млрд - на удосконалення систем захисту від води, повідомляє газета Nation.
Через повені Банк Таїланду майже вдвічі знизив прогноз економічного зростання країни.