ua en ru

Т.Блер вважає, що Ізраїль ослабить блокаду Гази в найближчі дні

Спеціальний посланник Квартету по близькосхідному врегулюванню (близькосхідний "квартет"), колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер вважає, що Ізраїль значно ослабить блокаду сектора Газа в найближчі дні. "Я дуже сподіваюся на те, що в найближчі дні ми досягнемо домовленості з даного питання. Я вірю і сподіваюся, що ми зможемо знайти компромісне рішення, що не ущемляє безпеку Ізраїлю і що є гуманним по відношенню до жителів Гази", - заявив Т.Блер, відзначивши при цьому, що зустрічався з прем'єр-міністром Ізраїлю і іншими високопоставленими особами країни три рази за минулий тиждень, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Відзначимо, що сьогодні в Люксембурзі проходить саміт глав зовнішньополітичних відомств 27 країн ЄС, на який був запрошений Т.Блер як посланник близькосхідного "квартету". На саміті обговорюється гуманітарна ситуація в блокованому секторі, а також шляху виходу з ситуації, що склалася, і можливості для успішних переговорів з даного питання між ЄС і Ізраїлем.

Раніше сьогодні єврокомісар по закордонних справах Кетрін Ештон заявила, що Євросоюз має намір підсилити тиск на Ізраїль для зняття блокади з сектора Газа. За словами К.Ештон, міністри закордонних справ держав - членів ЄС розробили відповідний проект резолюції, в якому назвали трирічну блокаду Гази Ізраїлем "неприйнятною і контрпродуктивною". "Ми дотримуємося думки, що розслідування інциденту з нападом на "Флотилію свободи" - важливий крок, проте в даний момент істотним є і питання зняття блокади з Гази", - заявила К.Ештон.

Нагадаємо, що минулого тижня Ізраїль ослабив блокаду сектора Газа, дозволивши постачання в регіон деяких найменувань продовольчих товарів і продуктів живлення, які раніше були заборонені для ввезення. Це стосується харчової соди, соків, варення, спецій, піни для гоління, чіпсів, печива і цукерок. За даними чиновників, деякі вантажі вже були переправлені на територію Гази.

Ослаблення блокади викликане тиском на Ізраїль з боку світової спільноти, обуреної рішенням ізраїльських військових атакувати гуманітарний караван, щоб не допустити прориву блокади палестинського анклаву.

Блокада сектору Газа була введена Ізраїлем в 2007 р., після того, як контроль над регіоном встановив екстремістський рух "Хамас", бойовики якого ведуть озброєну боротьбу з Ізраїлем.