ua en ru

Син Джемілєва засуджений в Україні, запит про екстрадицію вже направлений в РФ, - нардеп

Син Джемілєва засуджений в Україні, запит про екстрадицію вже направлений в РФ, - нардеп Фото: Хайсер Джемілєв

Хайсер Джемілєв засуджений на 3 роки і 8 місяців

Син лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемільова, Хайсер засуджений в Україні за ненавмисне вбивство на 3 роки і 8 місяців, в Росію відправлений запит про його екстрадицію. Про це у своєму Facebook повідомив народний депутат України від "Народного фронту" Георгій Логвинський.

"Юридичний "подарунок" Росії - Хайсер Джемілєв (син Мустафи Джемілєва) засуджений українським судом! Вирок вступив в законну силу. Україна вже подала заяву про екстрадицію. Відповідно до Європейської конвенції захисту прав людини та статті 50 конституції Російської Федерації ніяка особа не може бути засуджений двічі за одне діяння. Тобто РФ повинна припинити всі псевдосудебные дії і зобов'язана, згідно з власним законам, передати засудженого українській владі. Сьогодні російська феміда зібралася влаштовувати суд на території РФ проти громадянина України, який скоїв злочин в Україні", - повідомив Логвинський.

Логвінський також закликав Президента України Петра Порошенка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна взяти на контроль процес екстрадиції. "Я закликаю Президента і Міністра закордонних справ України, лідерів української влади та міжнародну громадськість взяти на контроль процес екстрадиції", - написав Логвинський.

У коментарі РБК-Україна Георгій Логвинський заявив, що справа Хайсера Джемілєва - перша кримінальна справа, розглянуте на території України, стосовно злочину, вчиненого на окупованій території. "Цим Україна підтвердила судовий контроль у кримінальних справах", - підкреслив Логвинський.

Нардеп також зазначив, що відповідь на запит про екстрадицію Джемілєва повинен послідувати від Росії протягом 30 днів. "З в'язниці відпускає той, у кого ключі від замку на камері", - сказав Логвінський, зазначивши, що Росія може в черговий раз показати, що є "межовою країною" і не виконати свої зобов'язання згідно з міжнародним законодавством.

Юридический «подарок» России – Хайсер Джемилев (сын Мустафы Джемилева) осужден УКРАИНСКИМ судом! Приговор вступил в зако...

Posted by Георгий Логвинский on 26 Май 2015 г.

Нагадаємо, у травні 2013 р. Хайсер Джемілєв був затриманий в Бахчисараї за підозрою у вбивстві. Нібито Хайсер Джемілєв чистив у своєму будинку рушницю, і вона вистрілила. Куля влучила в чоловіка, який працював у саду. Загиблим виявився далекий родич заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза - Февзі Эдемов, який працював охоронцем в будинку Джемилевых. У нього залишилися дружина і дитина. Сам Хайсер Джемілєв дружив із загиблим.

Хайсеру Джемілєву висунули звинувачення за статтями КК РФ "Вбивство", "Незаконний обіг зброї" і "Розкрадання або вимагання зброї, боєприпасів, вибухових речовин".