ua en ru

Своїм рішенням ЄСПЛ поставив крапку в "газовій справі" Тимошенко, - Власенко

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) своїм рішенням за другою скаргою Юлії Тимошенко підтвердив, що так звана "газова справа" проти неї була політично вмотивованою. Про це на брифінгу в четвер, 22 січня, заявив народний депутат України, член фракції "Батьківщина" Сергій Власенко.

"ЄСПЛ підтвердив, що Юлія Тимошенко була засуджена без будь-яких підстав, чим фактично визнав відсутність в її діях складу злочину", - сказав він.

За словами Власенка, своїм рішенням ЄСПЛ завершив провадження, і тим самим поставив крапку в так званій "газовій справі".

Він нагадав, що "у своїй скарзі Юлія Володимирівна ставила питання про політичні мотиви її ув'язнення, про відсутність будь-яких підстав для її кримінального переслідування".

Також у скарзі йшлося про порушенням інших, але основоположних статей Європейської конвенції з прав людини.

Власенко також наголосив, що Європейський суд визнав наявність фундаментальних порушень статті 6 Європейської конвенції з прав людини в частині переслідування невинної особи.

"По суті, ЄСПЛ визнав, що Юлія Тимошенко не скоювала ніяких злочинів у газовій сфері, що підтверджує висновок Верховного суду України в газовій справі", - заявив він.

Нагадаємо, в 2011 р. Тимошенко була засуджена до 7 років в'язниці за перевищення повноважень при підписанні газових угод з Росією в січні 2009 р., коли вона обіймала пост прем'єр-міністра. Також суд позбавив її на 3 роки права обіймати посади в органах державної влади.

14 квітня 2014 р. Верховний суд України (ВСУ) закрив "газову справу" проти Тимошенко у зв'язку з відсутністю складу злочину. 22 лютого 2014 р. після того, як Верховна Рада проголосувала за її звільнення, Тимошенко вийшла з колонії в Харківській області.