ua en ru

Зведене ТЕО "Південного потоку" довело його ефективність, - Міллер

Зведене ТЕО (техніко-економічне обґрунтування) проекту будівництва газопроводу "Південний потік" показало, що проект є економічно ефективним і технічно реалізованим. В даний час ВАТ "Газпром" приступив до наступного етапу - до розробки проектної документації проекту, повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер під час робочої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним.
"Робота ведеться в графіку, і зараз ми ще раз підтверджуємо, що до грудня 2015 р. проект буде закінчений, і перший комерційний газ по "Південному потоку" буде поставлено споживачам", - зазначив Міллер.
Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної та Центральної Європи. Загальна проектна продуктивність морської ділянки "Південного потоку" складе 63 млрд куб. м в рік. Дві третини його потужностей можуть бути заповнені "старим" газом - з вже існуючих трубопроводів. Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу заплановано на кінець 2015 р. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро, з яких близько 10 млрд євро припадають на морську частину. Партнерами "Газпрому" (50%) в проекті виступають фанцузская EdF і німецька BASF (по 15%) і італійська ENI (20%).