ua en ru

Свободи слова на телебаченні стає все менше, - експерти.

Телевізійні ефіри стали більш компліментарними до влади і з них поступово зникає опозиція. Так вважає медіа експерт Наталя Лігачова, передає "Політична думка".

"Ми вже давно не бачимо позиції, думок цікавих, незалежних експертів. Так само в телепросторі уже не бачимо коментарів опозиції. Крім того, опозиція робиться такою потішною через тих представників, яких запрошують на ефіри", - наголосила Н.Лігачова.

На думку доцента Києво-Могилянської академії Ігоря Лосєва, в інформаційному телевізійному просторі з'явилися ознаки згортання свободи слова. "Запрошуються переважно представники влади, з якими ведеться така лагідна і дуже сервільна розмова. Це нагадує старі часи, коли будь-який кореспондент брав інтерв'ю у представника влади буквально демонстрував свою сервільність і навіть страх перед особою володаря... Думаю, що така ситуація в ЗМІ пов'язана з тим, що взято курс на створення авторитарної держави, а авторитарна держава і повноцінна свобода слова несумісні", - вважає І.Лосєв.

Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що в ситуації з телеефірами ми маємо справу з трьома факторами. "Йдеться про самоцензуру керівників каналів, менеджерів. Друге - це самоцензура журналістів, які хочуть також підлаштуватися під нову владу і отримати за це бонуси. Третій варіант - йде цілеспрямована робота у звуженні поля критики влади. Чуда не буде, якщо Ганна Герман буде керувати інформаційним простором України. Вона буде робити все, аби українські ЗМІ були під контролем Віктора Януковича", - вважає соціолог.

В дечому з В.Небоженко погоджується президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. "З'явилося багато журналістів, які не мають належної професійної підготовки, а по-друге - немає відповідальності у них перед суспільством за ті матеріали, які вони випускають... Якщо проаналізувати нинішні новини, інформаційні програми, то можна сказати, що існує передовсім самоцензура журналістів. Ми не бачимо жодної критики влади. Чому на такі програми не завжди запрошуються представники опозиції, мені важко сказати", - заявив І.Жданов.

Втім, на думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, поки що очевидних утисків свободи слова немає. "Але натяки на це вже є. На окремих телеканалах вже є самоцензура. А може це вже якісь елементи самообмеження? Є звичайно підозри, що присутність тих чи інших гостей регулюється. Але мене найбільше хвилює знову ж таки рівень дискусії. Так само привертає увагу відсутність опозиціонерів під час обговорення певних важливих питань", - відзначив експерт.

А відомий письменник Юрій Андрухович підкреслив: "Свобода слова дуже швидко розсипалася. Мені здається, що від неї нічого не залишилося. Те, що називали у часи Віктора Ющенка якимось здобутком, хоча воно насправді здобутком не було, бо це був тимчасовий просто наслідок політичної конкуренції, зараз розвіялося. Зараз політичної конкуренції немає, влада повністю узурпована, вона належить лише одній людині, фактично і відповідно ця людина й формує інформаційну політику в країні. Невдовзі це стане очевидним, але уже зараз видно, куди ми прийшли. Цій владі лише місяць, але вона вже багато всього встигла зачавити... Мені здається, що українська журналістська спільнота має бути агресивнішою і до влади, і до стану зі свободою слова, і до інших суспільно важливих проблем".