ua en ru

У Сватове після вибухів відновлено всі системи життєзабезпечення

У Сватове після вибухів відновлено всі системи життєзабезпечення Фото (прес-служба Кабміну): Геннадій Зубко

Такими є дані експертної групи уряду, які озвучив віце-прем'єр Зубко

У Сватове Луганської області всі системи водопостачання та водовідведення, газопостачання, електропостачання, теплопостачання та зв'язку в даний час працюють у штатному режимі. Про це сьогодні, 2 листопада, заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко за підсумками роботи експертної групи, повідомили у прес-службі Кабміну.

"Представники органів місцевого самоврядування попередньо оглянули 70% житлового фонду міста. Встановлено, що в результаті детонування боєприпасів, що зберігаються на складах у Сватове, повністю знищено і не підлягає відновленню одне індивідуальне житлове будівництво. Ще одне індивідуальне житлове будівництво отримало збиток, оцінюваний у більш ніж 80%. Відновлення домобудівництва, за попередньою оцінкою, є недоцільним", - зазначив Зубко.

За словами віце-прем'єра, мешканці постраждалих у Сватове будинків отримали тимчасове житло, а місцева влада вирішує питання про придбання для них нового житла. При цьому із 6,5 тис. індивідуальних домоволодінь садибного типу 541 вимагає заміни віконних і дверних блоків, у тому числі міжкімнатних. "У 354 з них треба відремонтувати покрівлі. Із 30 багатоповерхових багатоквартирних житлових будинків 16 потребують ремонту покрівлі. За попередньою оцінкою, в цих багатоквартирних житлових будинках потрібно замінити 360 віконних блоків", - уточнив Зубко.

Водночас, зі слів віце-прем'єра, в один багатоквартирний житловий будинок потрапив боєприпас. Це призвело до обвалення частини зовнішньої стіни в районі двох квартир. Фахівці експертної будівельної організації аналізують можливості проведення ремонтних робіт у цьому будинку.

"Різного ступеня пошкодження отримали також школа мистецтв, будівля управління Пенсійного фонду, міськради, гімназія, три із чотирьох загальноосвітніх шкіл, центр розвитку дитини, три дитячих дошкільних навчальних заклади, школа-інтернат для глухонімих, будівля Сватівської міської лікарні", - наголосив Зубко, додавши, що більше 85% ушкоджень - це локальні осколкові пошкодження покрівлі і зовнішніх стін будівель і споруд, ударні руйнування та деформації заповнення віконних і дверних прорізів, а також вплив відкритого вогню.

Нагадаємо, 29 жовтня близько 19:45 під містом Сватове Луганської області сталися вибухи і пожежа на складі боєприпасів об'єднаного польового складу Збройних Сил України. До регіону за дорученням прем'єр-міністра була спрямована експертна група для оцінки збитку, завданого в результаті надзвичайної ситуації. Серед завдань групи - складання дефектних актів, визначення стану пошкоджень будівель у місті, складання кошторису, а також визначення суми, яка буде виділена з резервного фонду держбюджету на відшкодування завданих збитків у результаті вибухів і пожежі на військових складах у Сватове.

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука виділив 10 млн грн на ліквідацію наслідків вибухів на складі боєприпасів у Сватове.

Як повідомлялося, 31 жовтня у Сватове відновили подачу електроенергії та води.

Нагадаємо, за даними ДСНС, в результаті вибухів на складі боєприпасів під Сватове загинули дві людини (військовослужбовець і цивільна особа) і постраждали 16 (з них 12 військових).