ua en ru

Суму готівкових розрахунків можна знизити, коли українці звикнуть до безналу, - експерти

Зниження порогу безготівкових розрахунків нижче 150 тис. грн можливо з того моменту, коли населення переконається в тому, що нововведення не створить додаткових незручностей, вважають експерти.

«У мене немає знайомих, які ходять з пачками грошей. Очевидно, що ніхто в побуті не розраховуються сумами навіть близькими до 150 тис. грн. У майбутньому потрібно буде опускати планку нижче цієї суми, як це робиться у всьому світі. Це з одного боку, може загальмувати спекулятивні операції, а також відмивання коштів, оскільки буде чітка фіксація руху всіх коштів, і з іншого - скоротить обсяги тіньової економіки», - заявив економіст, екс-глава групи радників голови НБУ Віктор Лисицький.

На його переконання, знижувати суму потрібно в міру того, як населення звикне до безготівкою. «150 тис. - це більше захід обережності. Нехай українці в принципі звикнуть до безготівкових розрахунків, а далі можна буде поступово знижувати», - додав експерт.

Доцент Київського національного економічного університету ім. В.Гетьмана, кандидат економічних наук Надія Циганова відзначає, що в розвинених країнах частка готівки в грошовій масі не перевищує 5-6%. «У розвинених країнах частка готівки в грошовій масі не перевищує 5-6% і має тенденцію до скорочення. Органи монетарного регулювання підтримують розвиток безготівкових розрахунків, зокрема обмежуючи суми готівкових платежів. Ці заходи також застосовуються в системі фінансового моніторингу відмивання «брудних грошей» і ухилення від сплати податків», - резюмувала Циганова.

У вересні 2012 р. Верховна Рада дозволила НБУ обмежувати граничні розрахунки готівкою. На початку березня НБУ ініціював обговорення, яке триватиме до 8 квітня, проекту постанови «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку», де передбачено встановлення граничної суми готівкового розрахунку фізичної особи за товари, роботи або послуги в розмірі 150 тис. грн.