ua en ru

В Сумах ліквідовано конвертцентр з оборотом в 10 млн гривень

В Сумах ліквідовано конвертцентр з оборотом в 10 млн гривень Фото: СБУ (oda.zt.gov.ua)

Серед клієнтів конвертцентру були фірми, які отримували замовлення від деяких бюджетних структур регіону

У Сумах співробітники Служби безпеки України викрили конвертаційний центр. Про це як повідомили в прес-службі СБУ.

Конвертцентр активно працював три-чотири місяці, протягом яких зловмисники встигли вивести в "тінь" майже 10 млн гривень.

"Правоохоронці встановили, що організували нелегальний бізнес троє місцевих жителів. Через фіктивні безтоварні операції спритники виводили в тінь і переводили в готівку кошти майже десяти підприємств. Зловмисники також допомагали комерсантам мінімізувати податкові платежі в бюджет", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що серед клієнтів конвертцентру були фірми, які отримували замовлення від деяких бюджетних структур регіону, а також представники із Західної України, які легалізували сільгосппродукцію невідомого походження для експорту за кордон і отримували можливість відшкодування державою податку на додану вартість.

"Під час обшуків в офісах конвертаційного центру та місцем проживання фігурантів справи, співробітники СБ України вилучили документацію, що використовувалися для проведення фінансових операцій, підроблені документи податкових органів, касові чеки про видачу готівки, друку низки фіктивних фірм та банківські картки для отримання готівки", - додали в СБУ.

Рахунки фіктивних структур, які використовували ділки, зараз заблоковані і найближчим часом на них буде накладено арешт.

За фактом злочину відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, у Львівській області викрито конвертцентр з оборотом в 50 млн гривень.