ua en ru

Суди проти Кремля. Як російська Феміда допомагає Україні перемогти в Гаазі

Суди проти Кремля. Як російська Феміда допомагає Україні перемогти в Гаазі Російські суди підтверджують присутність своїх військових в Україні (всі фото: GettyImages)
Автор: Олег Черныш

Суддя районного суду в Росії свої рішенням у звичайній справі про хабар випадково розкрив "найбільшу таємницю" Кремля. Мова про присутність його військових на Донбасі, що останні сім років наполегливо заперечує керівництво РФ. Що спричинить розкриття цього "секрету Полішинеля" і як ще російські суди висвітлюють війну на Донбасі – нижче в матеріалі РБК-Україна.

У листопаді поточного року колишній слідчий, а нині суддя Кіровського районного суду Ростова-на-Дону Леонард Шолохов виніс вирок місцевому підприємцю В'ячеславу Забалуєву. Він визнав бізнесмена винним у передачі хабара. Рядовий процес проти дрібного російського корупціонера обернувся міжнародним скандалом. І в черговий раз підтвердив принцип, що"шила в мішку не сховаєш".

Масштабний контингент

Чим же так примітний цей вирок? Справа в тому, що засуджений громадянин РФ Забалуєв відповідав у своїй компанії - ТОВ "Технології" - за постачання харчування військовим. І, як випливає з вердикту Кіровського райсуду, не просто військовим, а тим, які перебувають на "бойовому чергуванні" на окупованому Донбасі.

"У період його трудової діяльності в його обов'язки входили організація і виконання зобов'язань із закупівлі та продажу продовольства і створення необхідного запасу на складі. Дане продовольство призначалося для відправки у військові частини Збройних Сил РФ, що дислокуються на території ДНР і ЛНР", – сказано у вироку.

Продовольство поставляли зі складу в Ростові раз на два тижні. Колона формувалася більш ніж з 70 машин з вантажем на понад 1300 тонн, вартістю 130 млн рублів. В асортимент поставок входили борошно, консерви та свіжі овочі.

Щоб не втратити "хлібне місце", а також на вимогу свого прямого начальника, Забалуєв щомісяця давав хабар у розмірі 90 тисяч рублів головному санітарному лікарю Південного військового округу. Туди, за даними української влади, "приписані" перший ("ДНР") і другий ("ЛНР") армійські корпуси бойовиків на Донбасі.

Вирок свідчить, що якби не хабарі в загальному розмірі 630 тисяч рублів, то санітарний лікар збирався різними способами "гальмувати" поставки продуктів. А це неминуче призвело б до їх псування і зриву контрактів. Хабар Забалуєву доводилося добувати власноруч, тобто забирати по 1-2 тисячі рублів із зарплати водіїв, які везли продовольство російським військовим на Донбас.

"Вартість одного рейсу становила 65-80 тисяч рублів у зв'язку зі складністю і небезпекою маршруту, яка полягала в тому, що водії, ризикуючи власним життям, на кордоні знімають номери, віддають документи і під охороною приймаючої сторони слідують до місця розвантаження", – зазначено в рішенні суду.

Суди проти Кремля. Як російська Феміда допомагає Україні перемогти в Гаазі

Також з нього випливає, що перевіркою якості продовольства на складі перед навантаженням займався якийсь "чоловік у військовій формі і в званні майора".

У підсумку Кіровський райсуд засудив В'ячеслава Забалуєва до п'яти років колонії за посередництво в передачі хабарів. У місця ув'язнення вирушили і його начальник з санітарним лікарем, які визнали свою провину.

Озвучені судом обсяги поставок дають можливість приблизно обчислити кількість російських військових на тимчасово окупованих територіях. Виходячи з норми добового забезпечення на одного бійця, затвердженої Урядом РФ у грудні 2007 року, контингент окупантів на Донбасі може становити близько 40-46 тисяч осіб.

Українське Міністерство закордонних справ назвало вердикт російського суду "явкою з повинною". "Російським юристам стане все важче називати біле чорним, а чорне – білим. Вердикт ростовського судді наблизив притягнення російської влади до міжнародно-правової відповідальності", – сказав РБК-Україна речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, дані, озвучені у вироку В'ячеславу Забалуєву, наша країна використає в міжнародних трибуналах проти агресора.

Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков, навпаки, вважає, що районний суддя Леонард Шолохов просто допустив помилку в судовому рішенні.

"Напевно, мова йде про помилку тих, хто писав цей текст. Тому що це неможливо, ніяких Збройних сил РФ на території самопроголошених республік не було і немає", – заявив спікер Кремля.

Після піднятого галасу текст вироку зник з єдиної російської бази судових рішень.

Військові під судом

У той же час, цей реєстр досі містить у відкритому доступі сотні справ, що побічно доводять активну участь Росії в конфлікті на Сході Україні.

Наприклад, у квітні 2019 року Ростовський обласний суд засудив до 13 років в'язниці "командира батальйону "ДНР" Юрія Свиридова з позивним "Мачете". Як зазначено у вироку, він убив свою вагітну колегу, громадянку Росії, в штабі їх "батальйону" в Горлівці (Донецька область) у вересні 2017 року.

"Мачете" вистрілив дівчині, що знаходилася на 4-му місяці вагітності, в спину і смертельно поранив. Після цього він переховувався в Росії, поки не був затриманий місцевими силовиками і засуджений. Бойовик отримав вкрай м'який вирок, незважаючи на те, що йому загрожувало довічне ув'язнення за вбивство вагітної.

Громадянин РФ, ветеран війни в Чечні, Дмитро Дзюба також був засуджений районним судом Ростовської області у вересні 2016 року. Росіянин, як випливає з вироку, був "військовослужбовцем Збройних сил "ДНР", і 12 грудня намагався виїхати на територію РФ.

На пункті пропуску він "задзвенів" на рамці металодетектора, оскільки на його паску висіла бойова ручна граната. Її він забув заздалегідь зняти перед перевіркою на КПП. За свою недбалість бойовик отримав рік і три місяці позбавлення волі.

Суди проти Кремля. Як російська Феміда допомагає Україні перемогти в Гаазі

Житель Ростовської області Юрій Каменькович також поїхав воювати на схід України і попався російським же прикордонникам, коли намагався з автоматом Калашникова непомітно, минаючи пункт пропуску, повернутися додому. Росіянин, який воював за угруповання "Сомалі", отримав від російського суду три з половиною роки колонії.

Салаватський міський суд Башкортостану і взагалі прямо визнав "військову службу" в "ДНР" пом'якшувальною обставиною для місцевого жителя А. Н. Новікова. Він здійснив збройний напад на ломбард, але відбувся всього чотирма роками в'язниці.

Уродженець Красноярська, росіянин Євген Коркодел, спійманий п'яним за кермом, отримав за свій злочин не в'язницю, а всього 200 годин виправних робіт, адже він "ветеран бойових дій і брав участь у ліквідації військового конфлікту в ДНР".

Ще один "ветеран бойових дій" на прізвище Галіаскаров був затриманий на російському КПП в червні 2017 року. При собі він мав два рюкзаки військового обмундирування. Але не це послужило причиною затримки. В особистих речах "військовослужбовця" "ЛНР" виявили флакон сильнодіючої лікарської речовини, забороненої в РФ.

"Раніше спокійно виїжджав і заїжджав (з Росії в Україну, - ред.), служив три роки на території України і не було проблем", - йдеться в вироку суду. Галіаскаров отримав три роки в'язниці.

Незвично склалася доля колишнього "заступника голови" Центрвиборчкому "ЛНР" Дмитра Закурдаєва. Як випливає з опису подій в судовому рішенні, цей "чиновник" брав участь в "Антимайдані" в Києві, а потім "виконував доручення" на сепаратистських акціях в Криму і на Сході.

"Надалі, після референдуму в Криму, позивач продовжував виконувати доручення щодо підйому в місті Луганську протестних рухів, він брав участь у бойових діях на території Луганської області, має бойові та державні нагороди "ЛНР", був поранений і контужений", – повідомив суд.

Всю свою сім'ю він вивіз в РФ, і там вони оперативно отримали російське громадянство. Все, крім самого Закурдаєва. Примітно, що ФСБ відмовило йому на підставі того, що він нібито "створює загрозу безпеці Росії". У липні минулого року суд відхилив скаргу сепаратиста і залишив його без бажаного паспорта з двоголовим орлом.

Суди проти Кремля. Як російська Феміда допомагає Україні перемогти в Гаазі

Цікавими подробицями поставок на Донбас новітньої російської зброї рясніє вирок від 22 лютого 2019 року. Росіянин на прізвище Бабич був затриманий в січні 2018 року при спробі в'їхати з РФ в Донецьку область. Його броньований мінівен був забитий новітніми зразками російського військового спорядження: шоломами, бронежилетами, окулярами і так далі.

Бабич назвав все це "гуманітарним вантажем" для своїх "товаришів – "військовослужбовців ДНР". Військову амуніцію він нібито купив в Інтернеті. Але це прямо спростовується в тексті судового рішення. Наприклад, зазначено, що навушники, жилети і окуляри з багажу порушника знаходяться виключно на озброєнні ЗС РФ і не можуть продаватися для цивільного користування.

"Даний виріб перебуває на озброєнні в російській армії, входить в комплект бойового спорядження "Ратник". У цивільних цілях не виробляється", - зазначив суд. Враховуючи "заслуги обвинуваченого перед громадянами Донбасу" Бабича засудили до умовного терміну, а все військове спорядження йому повернули.

Кожен з таких вироків підтверджує як пряме військове вторгнення Росії на схід України, так і її причетність до фінансування і постачання терористів на Донбасі. А саме цей аспект зараз і доводить Україна в судовому процесі проти РФ в Міжнародному Суді ООН в Гаазі.