ua en ru

Судова система знаходиться під безпрецедентним тиском, - адвокат Іванющенка

Судова система знаходиться під безпрецедентним тиском, - адвокат Іванющенка Глазков прокоментував звинувачення з боку Бутусова

Суддівський корпус України боїться приймати незалежні рішення через тиск, який на нього чинять. Таку думку висловив адвокат Юрія Іванющенка Євген Глазков, коментуючи рішення суду за позовом про захист ділової репутації з боку Юрія Іванющенка до власника одного з українських видань Юрія Бутусова.

"Дивне рішення суду, яке складно коментувати, - зазначив Євген Глазков. - Є факт: звинувачення з боку Юрія Бутусова на адресу Юрія Іванющенка у вчиненні конкретних злочинів. Доказів немає, ні по одному із звинувачень на адресу Іванющенка не висувалися звинувачення. Мало того, навіть в якості свідка не викликали у цих справах. Ми озвучили судді свої аргументи, що безпідставні звинувачення у скоєнні злочину – це і є удар по репутації будь-якої людини, незалежно від її політичних поглядів і переконань. Надали висновки лінгвістичної експертизи, які підтверджують наш позов. Суд же, з незрозумілих причин, відмовився чути наші аргументи, зосередившись виключно на аргументах боку Юрія Бутусова".

На думку адвоката, це не перше таке рішення і простежується тенденція: "Судді у неформальних бесідах кажуть, що бояться виступати проти активістів, особливо напередодні судової реформи. Чому бояться? Тому що популізм активістів перемагає здоровий глузд, емоції замінюють розум, альтернативна точка зору банально пригнічується. Тобто, на суди йде постійний тиск і винесення рішення не на користь тих, хто зараз перебуває при владі, практично неможливе".

Втім, Євген Глазков зазначив, що вони не збираються припиняти процес: "Ми готуємо матеріали для подачі апеляції – однозначно будемо і далі відстоювати інтереси нашого клієнта".