ua en ru

Судан проводить переговори з МАГАТЕ з питання будівництва в країні АЕС до 2020 р

Судан проводить переговори з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) з питання будівництва в країні першої атомної електростанції (АЕС). Як повідомляють місцеві ЗМІ, влада країни також обговорює сьогодні з експертами міжнародної організації в столиці Судану Хартумі плани побудови першого дослідницького реактора. За даними преси, перша АЕС може бути введена в експлуатацію в африканській країні вже в 2020 р., передає РБК з посиланням на Associated Press.
Тим часом представники МАГАТЕ у Відні сьогодні підтвердили, що Судан дійсно знаходиться у стадії переговорів з експертами організації і що мова на зустрічі в Хартуме йде про будівництво двох атомних реакторів. В той же час в організації з атомної енергії повідомили, що МАГАТЕ може лише порадити або проконсультувати Судан з питання їх будівництва, але рішення про фактичне зведення реакторів знаходиться в компетенції влади країни.
Раніше влада Судану оголосила, що проект будівництва реакторів в країні розробляється в тісній співпраці з експертами МАГАТЕ. Зазначимо, що Судан є членом міжнародної організації з 1958 р., а також має тісні економічні зв'язки з Іраном, відносно якого в даний час діють санкції Ради Безпеки ООН і Євросоюзу і односторонні санкції США.
Зазначимо, що односторонні економічні санкції США діють і відносно Судану, який знаходиться в списку країн, - спонсорів міжнародного тероризму. У 2007 р. Джордж Буш, на той момент Президент США, оголосив про введення додаткових односторонніх санкцій проти африканської країни. Відповідно до них США внесли до "чорного списку" понад 30 компаній, підконтрольних суданській владі. Такі заходи, на думку Вашингтона, повинні сприяти ухваленню суданським керівництвом оперативних кроків по врегулюванню багаторічного конфлікту в бунтівній провінції Дарфур на заході країни.