ua en ru

Судан звинуватив Південний Судан в порушенні перемир'я

Судан звинуватив Південний Судан в порушенні умов перемир'я. "Ми підтримуємо план Африканського союзу, схвалений ООН. Ми не робили ніяких ворожих дій по відношенню до Південного Судану. Але ми звертаємо увагу світової спільноти, що на території Судану в деяких областях, як і раніше, знаходяться війська Південного Судану", - заявив представник суданській армії Аль-Савармі Халід, передає Reuters. Мова йде про районах Кафен Дебба і Самаха в південному і східному Дарфурі.

Представники Південного Судану відкинули звинувачення з боку сусіда. "Кафен Дебба використовувався повстанцями як район для нанесення ударів по нам. Нагадуємо, що цей район є частиною західного району Бар аль-Газал, який належить Південному Судану", - сказав прес - секретар армії Південного Судану Філіп Агер.

З початку квітня 2012 р. різко загострилася ситуація на кордоні Судану і Південного Судану. Влада Судану заявила 11 квітня 2012 р., що війська Південного Судану захопили місто Хеглиг, в якому знаходиться значна частина нафтової інфраструктури Судану. Світове співтовариство визнає суверенітет Судану над цією територією, однак Південний Судан оскаржує цей статус.

Африканський союз та ООН висунули план мирного врегулювання, за яким влади двох країн зобов'язані відновити переговори не пізніше 8 травня 2012 р., а угода має бути досягнута до 8 серпня нинішнього року. Домовленість повинна стосуватися кордонів між Суданом і його південним сусідом, громадянства населення спірних територій і розділу доходів від видобутку нафти.