ua en ru

Суд США засудив Bayer до виплати 48 млн дол.

Німецький концерн Bayer CropScience визнаний судом США винним в тому, що його продукція - геномодифікований рис - заподіяла збиток низці американських фермерів, повідомляє РБК daily. Згідно з рішенням суду штату Арканзас, винесеному в кінці минулого тижня, Bayer повинен виплатити компенсації і штраф на 48 млн дол. Німецький концерн, що спеціалізується на виробництві препаратів для захисту сільгоспкультур, заявив в понеділок, що з таким вердиктом не згоден і має намір його опротестувати.

Судовий розгляд у справі Bayer почався в 2006 р. У низці американських штатів, зокрема в Арканзасі, вирощування і використання геномодифікованого рису знаходилося на той момент під забороною. У 2006 р. американські фермери виявили в урожаї 2005 р. сліди геномодифікованого продукту. Суд встановив, що компанія Aventis CropScience з 1999 по 2001 р. вирощувала рис із зміненим геном в рамках наукової програми спільно з одним з американських університетів. У 2002 р. компанію Aventis CropScience придбав німецький концерн Bayer. Яким чином геномодифікований рис потрапив на фермерські поля, до цих пір неясно, Bayer стверджує, що це відбулося випадково. В цілому до суду на Bayer CropScience подали 500 спільних позовів близько 6400 фермерів і торговців, що звинуватили компанію в падінні їх доходів.
Як повідомив РБК daily представник Bayer CropScience Ріхард Бреум, це вже не перший позов до концерну. Раніше три судові процеси відбулися в штаті Сент-Луїс. В результаті два процеси німецький концерн програв і був засуджений до відшкодування збитку у розмірі 2 млн і 1,5 млн дол. Ці судові рішення концерн не оскаржував.
На цей раз суд Арканзаса задовольнив вимоги 14 місцевих фермерів, засудивши німецький концерн до відшкодування нанесеного ним збитку у розмірі 6 млн дол., а також до штрафу в 42 млн дол. За словами Р.Бреума, компанія має намір опротестувати цей вердикт. По-перше, її не влаштовує така висока компенсація за завдані ушкодження. По-друге, згідно законодавства США присудження штрафу означає, що дії компанії були зловмисними. Юристи Bayer наполягають на тому, що поведінка концерну була відповідальною, а рис, що використався в ході досліджень, потрапив у вирощуваний на продаж урожай випадково. Крім того, сума штрафу в 42 млн дол. значно перевищує допустиму в штаті Арканзас межу, яка має бути не більше ніж в три рази вище за суму компенсації. Терміни подачі апеляції невідомі.