ua en ru

Суд повернув державі Запорізький титано-магнієвий комбінат, який приватизував Фірташ

Суд повернув державі Запорізький титано-магнієвий комбінат, який приватизував Фірташ Фото: Дмитро Фірташ, олігарх (wikipedia)

Господарський суд Запорізької області повернув у власність держави Запорізький титано-магнієвий комбінат. Це підприємство у 2013 році приватизувала компанія олігарха Дмитра Фірташа.

Суд розірвав договорів держави з компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед", яка входить до групи компаній DF Group. Цією групою володіє Фірташ.

Запорізький титано-магнієвий комбінат вже повертали державі у 2018 році, але тоді Верховний суд постановив переглянути справу в суді першої інстанції.

"Сьогодні суд першої інстанції повністю задовольнив позов САП та своїм рішенням повернув Запорізький титано-магнієвий комбінат у власність держави", - заявили в прокуратурі.

У 2013 році Фонд держмайна уклав контракт з офшорною компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед" про приватизацію Запорізького титано-магнієвого комбінату з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва.

Компанія вклала в отримане підприємство 110 млн доларів для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013-2015 років. Однак пізніше ці гроші були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм.

"При цьому на модернізацію виробництва фактично було спрямовано лише 20 млн гривень. Отже, враховуючи свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов’язань, САП ініціювала розірвання договору про заснування ТОВ "ЗТМК" та повернення комбінату повністю до сфери державного управління", - додали в САП.

Водночас у Фонді держмайна заявили, що справедливість та інтереси держави завжди стоять вище будь-яких приватних цілей і ніхто не може безкарно перетворювати держпідприємства на власні корупційні "годівнички".

"Фонд продовжить системно боротися за права держави та наводити лад на державних підприємствах. Повернення ЗТМК до 100-відсоткової власності держави важливий крок до економічного зростання, оскільки в перспективі ми зможемо залучити чесного інвестора: який буде дійсно розвивати підприємство, а не знищувати його", - підкреслив голова ФДМУ Дмитро Сенниченко.