ua en ru

Суд у Москві заочно заарештував Баумгертнера та оголосив його в міжнародний розшук

Басманний районний суд Москви заочно заарештував генерального директора "Уралкалія" Владислава Баумгертнера. Бізнесмен також оголошено в міжнародний розшук, повідомили РБК в прес-службі Басманного суду.

Суд задовольнив клопотання СКР про обрання Баумгертнеру запобіжного заходу у вигляді взяття під варту на два місяці. Таким чином, виконані необхідні процедури, передбачені як російським, так і міжнародним законодавством, для подальшої екстрадиції громадянина.

Глава "Уралкалія" був затриманий білоруськими правоохоронними органами 26 серпня 2013 р. в Мінську, куди він прибув для зустрічі з прем'єр-міністром Білорусі Михайлом Мясниковичем. Бізнесмена звинуватили в зловживанні службовими повноваженнями. Слідчі органи Білорусії вважають, що дії Баумгертнера і ряду інших топ-менеджерів ЗАТ "Білоруська калійна компанія" завдали "Білоруськалій" і БКК збиток у розмірі 100 млн дол. Протягом місяця глава "Уралкалія" утримувався в СІЗО КДБ Білорусі, проте потім був поміщений під домашній арешт в Мінську.

Через кілька днів після затримання Баумгертнера Слідчий комітет Білорусі заочно пред'явив обвинувачення і заарештував російського сенатора і співвласника "Уралкалія" Сулеймана Керімова. Бізнесмен притягнутий у якості обвинувачуваного по вже розслідуваної кримінальної справи відносно посадових осіб БКК. Запит на оголошення його в міжнародний розшук був направлений в Інтерпол.

У середині вересня генеральний прокурор РФ Юрій Чайка звернувся з клопотанням про спільному розслідуванні кримінальної справи відносно посадових осіб Білоруської калійної компанії.

Зазначимо, що скандал між Росією і Білорусією вибухнула в кінці липня, коли "Уралкалий" оголосив про вихід з партнерства з "Білоруськалій" і припинення експортних продажів через спільного трейдера - БКК.