ua en ru

Суд США зобов'язав американську Olden, пов'язану з незаконною закупівлею медикаментів, виплатити України 60 млн дол

Окружний суддя США Енн Л. Ейкен винесла у п'ятницю, 10 червня, заочне рішення проти Olden Group (Орегон, США), зобов'язавши компанію виплатити України 60 млн дол. Це потрійний розмір коштів, сплачених за вакцини, за твердженням уряду України, з-за Olden та української Interfarm. Про це пише Wall Street Journal, посилаючись на рішення суду.
Позов був поданий в 2010 р. в результаті розслідування медичних закупівель попереднього уряду України, очолюваного Юлією Тимошенко. Перевірка, за сприяння американської слідчої фірми Kroll Inc та інших, призвела до позову штату Орегон за заявою державного підприємства Ukrvaktsina.
Перевірка показала мережу офшорних компаній, зареєстрованих в США, і пов'язаних з Olden, які нібито брали участь в шахрайських схемах, говориться в доповіді Kroll. Одна з фірм була названа в документах, поданих в рамках розслідування Міністерства юстиції США щодо хабарів за межами країни відносно концерну Daimler AG в 2010 р., а інший Світовим банком було заборонено брати участь у тендерах.
Як пише видання, в позові стверджується, що Olden уклала фіктивний контракт з Interfarm LLC і представила фальшиві митні декларації, що спотворило закупівельні ціни на вакцини. Гроші "Інтерфарм", отримані від податків громадян України, були "відмиті" з використанням банківських рахунків США та Латвії, стверджувалося у позові.
Марк МакДугалл, партнер Akin Gump Strauss Hauer & Feld, який представляє "Укрвакцина", сказав: "Мета нашого клієнта - активне дотримання цього рішення окружного суду і використання всіх правових засобів для того, щоб визначити, куди пішли гроші українського уряду, і отримати їх назад ".
Нагадаємо, раніше прес-служба Кабміну повідомляла, що суд округу Орегон (США) 20 травня 2011 прийняв рішення, відповідно до якого до держбюджету України буде повернуто понад 19 млн дол., незаконно витрачених урядом Юлії Тимошенко на придбання медпрепаратів за завищеними цінами через ланцюг посередників. 23 травня апеляційна інстанція підтвердила рішення суду, відхиливши вимоги захисту відповідача.