ua en ru

Суд визнав обґрунтованою підозру Труханову

Суд визнав обґрунтованою підозру Труханову Фото: Геннадій Труханов (РБК-Україна/Віталій Носач)

Суд також вважає не доведеними ризики щодо можливості Труханова сховатися від правосуддя

Підозру меру Одеси Геннадію Труханову Солом’янський районний суд Києва визнав обґрунтованою, але ризики недоведеними. Про це йдеться у повному тексті ухвали про обрання запобіжного заходу від 15 лютого, передає "Судовий репортер".

Так, суд зазначив, що підозра повністю відповідає вимогам Європейського суду з прав людини щодо поняття "обґрунтованості".

На підтвердження обґрунтованості суду були надані документи щодо переходу права власності на приміщення колишнього заводу "Краян", листування між ТОВ "Девелопмент Еліт" та Одеською міською радою з приводу придбання приміщення, рішення міськради про надання згоди на придбання у комунальну власність приміщення, зауваження юридичного департаменту міськради, інформація з системи Prozorro про закупівлю послуг ремонту приміщень та ін.

Проте, суд вважає, що не знайшли свого підтвердження доводи прокурора про існування ризику переховування Труханова від органів досудового розслідування. Зокрема, суд у якості прикладу навів випадок, що, дізнавшись про вручення йому підозри службовими особами Національного антикорупційного бюро України через адміністрацію Одеської міської ради, Труханов "терміново відклав своє службове відрядження до м. Праги та через свого захисника повідомив НАБУ про своє прибуття 14.02.2018р. о 08:20 год. до України. Під час затримання опору не чинив".

Суд також не визнав ризик знищення доказів у справі, оскільки з інформації, наданої прокурором, вбачається, що всі необхідні речі та документи вже вилучені. Доведеним суд визнав ризик впливу Труханова на свідків та інших підозрюваних, котрі є його підлеглими.

Нагадаємо, 15 лютого 2018 року Солом’янський суд відпустив мера Одеси Геннадія Труханова на поруки нардепа від БПП Дмитра Голубова. Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подала апеляцію на це рішення. У коментарі РБК-Україна голова НАБУ Артем Ситник повідомив, що САП під час апеляційного засідання вимагатиме обрати Труханову арешт із заставою у 50 млн гривень.

Зазначимо, Труханов був затриманий 14 лютого, в аеропорту "Бориспіль". Він є фігурантом справи заводу "Краян". Труханова підозрюють у заволодінні 185 млн грн коштів міського бюджету Одеси. У разі доведення вини Труханова у суді йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Додамо, що Солом’янський районний суд міста Києва переніс розгляд клопотання САП про відсторонення з посади міського голови Одеси Геннадія Труханова на 27 лютого 2018 року.