ua en ru

Суд над Савченко: свідчення дає перший свідок захисту

Суд над Савченко: свідчення дає перший свідок захисту Фото: Надія Савченко

Перший свідок - керівник Центру з обміну полоненими, український генерал Володимир Рубан

У ході засідання суду у справі української льотчиці Надії Савченко в Донецькому міському суді Ростовської області (Російська Федерація) показання дає перший свідок захисту - керівник Центру з обміну полоненими, український генерал Володимир Рубан. Про це в Twitter повідомив адвокат Ілля Новіков.

"Наш перший свідок - генерал Володимир Рубан. Він займався обміном полонених з самого початку донбаської замятні", - написав адвокат.

Як повідомляє "Медіазона", Новіков пояснив, що Рубан брав участь в обміні полоненими і може дати пояснення про те, як відбувалися переговори щодо звільнення Савченко.

"Перемир'я було порушено у двох випадках тільки - боєць України не витримав в аеропорту і сів у вантажівку, виїхав на ній, вантажівка була обстріляна. Другий випадок - це бій між "Айдаром" і ополченцями ЛНР. У ході цього бою була взята в полон громадянка Україна Савченко. Вперше дані про те, що вона в полоні, я отримав від заступника голови СБУ 20 червня, в цей же день я передзвонив переговірнику від ЛНР Ігорю Бєляєву, який значився міністром транспорту, і отримав підтвердження по телефону. У ході зустрічі в Луганську я отримав підтверджень і список від луганської сторони, в якому під номером п'ять значилася Савченко Надія Вікторівна ", - розповів Рубан і показав список.

За словами Рубана, він зумів звільнити всіх полонених зі списку, крім Савченко.

"Це було протягом місяця з невеликим, я забрав всіх "айдарівців" зі списку, а також людей, що вважаються бійцями батальйону "Тимур". Насправді цей загін не існував, він формувався, але його командир був захоплений у перший же день, мова йде про Тимура Елдашеве, що знаходився довгий час в полоні в Луганську і його було вбитого під час бойових дій влітку 2014 року", - розповів Рубан.

Свідок також повідомив, що за Савченко українська сторона могла віддати більшу кількість людей, ніж 1:1.

"Вона жінка-офіцер, жінка-льотчик, з неї українська сторона намагалася зробити героя, на якого можна рівнятися, зробити ідеологічне підгрунтя, Луганська сторона, у свою чергу, хотіла зламати її і показати, як розправляються з ідеологічними патріотами", - розповів він.

Він також повідомив, що затримання Савченко в ЛНР почали пов'язувати із загибеллю журналістів лише з другої-третьої зустрічі в луганській ОДА. На першій зустрічі тема загибелі журналістів у зв'язку з Савченко не піднімалася.

"Основна провина, яку їй ставили, це її поведінку в полоні. Якби була розмова про загибель журналістів вона б, напевно, звелася до взаємного звинувачення", - сказав він.

"На переговорах 23.06.2014 Рубану в ЛНР сказали "Савченко ми не відпустимо, нахабно поводиться, бандерівка". Плотницкий брехав, що відпустили", - цитує свідка Новіков.

Він також повідомив, що за словами бойовиків, російські журналісти загинули "по дурній випадковості".

"Рубан: командир ЛНР з позивним "Орлов" говорив мені, що Корнелюк і Волошин загинули по дурній випадковості: сунулися зняти гарний кадр", - написав у Twitter адвокат Савченко.

Нагадаємо, сьогодні захист Савченко почав в суді подання доказів.