ua en ru

Суд Рима підтвердив правомірність арешту 23 млн євро з фондів банку Ватикану

Суд Рима вчора підтвердив правомірність арешту 23 млн євро з фондів банку Ватикану, пише РБК daily. Ці гроші були заморожені за підозрою в їх відмиванні. Ватикан і його голова, однак, як і раніше вважають ці звинувачення безпідставними.
У середині вересня італійська фінансова поліція заблокувала 23 млн євро, що знаходяться на рахунку в банку Credito Artigiano. Правоохоронні органи Італії вперше застосували таку суворий засіб щодо активів ватиканського банку. Арешт був проведений на вимогу Центробанку Італії, який визнав дві транзакції підозрілими. У кінцевому результаті гроші повинні були опинитися на рахунках підрозділу JP Morgan у Німеччині та італійського Banca del Fucino. У цій справі були допитані президент банку Етторе Готті Тедескі і гендиректор Паоло Хіпріані.
Керівництво Ior, однак, спростовувало звинувачення, стверджуючи, що це були звичайні транзакції з метою купівлі цінних паперів, і наполягало на розморожуванні рахунків. Ватикан тоді всіляко наголошував, що намагається якомога ретельніше дотримуватися законів, що перешкоджають відмиванню грошей. Незабаром після арешту рахунків Г.Тедескі був удостоєний аудієнції Папи Римського, який висловив йому свою підтримку.
У відповідь на вчорашнє рішення суду спікер Ватикану Федеріко Ломбарді заявив, що проблема полягає в можливості різних інтерпретацій банківських правил.
Ior не є центробанком Ватикану, він не публікує баланси і не підпадає під юрисдикцію органів фінансового нагляду Італії. Останні можуть втручатися у справи Ior тільки в тому випадку, коли мова йде про транзакції за межами Ватикану.