ua en ru

Суд дозволив заочне розслідування щодо Курченка

Суд дозволив заочне розслідування щодо Курченка Фото: Сергій Курченко (УНІАН)

Курченка підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні чужим майном

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури України (ГПУ) та дозволив розпочати спеціальне досудове рослідування щодо Сергія Курченка. Про це повідомила речник генерального прокурора України Лариса Сарган у Facebook.

Зазначається, що Сергія Курченка підозрюють "у створенні та забезпеченні діяльності злочинної організації з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а також вчиненні у її складі низки кримінальних правопорушень".

Зокрема, за словами Сарган, йдеться про: заволодіння шляхом підроблення документів чужим майном в особливо великих розмірах, скрапленим газом, належним ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укргазвидобування", у співучасті зі службовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства економіки України, Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля, ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України", службовими особами обласних державних адміністрацій та іншими особами. Вказаним підприємствам у результаті злочинних дій спричинено збитки на загальну суму 2 млрд 196 млн 176 тис. 418,64 гривень. У подальшому ці доходи були легалізовані (відмиті), через що податки не були сплачені у дохід держави.

Наша маленька велика #ПЕРЕМОГА! Як повідомив процесуальний керівник у кримінальному провадженні Костянтин Кулик,...

Опубліковано Ларисою Сарган 7 березень 2018 р.

Курченка також підозрюють у заволодінні коштами ПАТ НАК "Нафтогаз України", в сумі 449 млн. 963 тис. 820 грн. Крім того, шляхом підроблення документів було привласнено кошти НАК "Нафтогаз України" в сумі 5 млрд. 100 млн. 36 тис. 180 гривень.

Було також привласнено 787 млн 396 тис. 148,99 гривень, наданих Національним банком України у вигляді стабілізаційного кредиту ПАТ "Реал банк".

Також відомо, що було присвоєно кошти ПАТ "Реал Банк" на загальну суму 4 млрд 707 млн 267 тис. 476,52 гривень під час видачі кредитів підконтрольним Курченку С.В. фіктивним підприємствам.

Ще 865 млн 879 тис. 925,97 гривень та 1 млрд 436 млн 723 тис. 153 гривень було привласнено із рахунків "Брокбізнесбанку" під час операцій із кредитуванням. Із рахунків ПАТ АБ "Укргазбанк" під час операцій із цінними паперами між банком та Державною іпотечною установою було привласнено 502 млн 311 тис. 170, 64 гривень.

Йдеться також про заволодіння грошовими коштами ПАТ "Аграрний фонд" на суму 2 млрд 69 млн 194 тис. гривень.

"Спричинені злочинною організацією збитки, активним учасником якої є Курченко, сягають понад 14 мільярдів гривень. За відповідними фактами Курченку повідомлено про підозру. Санкція найтяжчої з інкримінованих підозрюваному статей передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років", - повідомила Сарган.

Відомо, що з лютого 2014 року Курченко перебуває за межами України, де переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності. У зв’язку із цим його оголошено у розшук. Підозрюваному Курченку ухвалою слідчого судді обрано запобіжний захід - тримання під вартою.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2018 року було застосовано спецконфіскацію до підприємства ТОВ "Лагуна-Рені", задіяного у "злочинній схемі Курченка".