ua en ru

Суд проігнорував розгляд справи щодо партії "ВО "Батьківщина"

Печерський районний суд Києва проігнорував розгляд справи щодо партії "ВО "Батьківщина". Про це повідомляє прес-служба народного депутата від БЮТ Костянтина Бондарєва.

"Саме сьогодні суддя Сергій Вовк повинен був провести перше засідання за позовом колишнього голови Київської обласної "Батьківщини", який вимагає у судовому порядку скасувати рішення партійної конференції, де, зокрема, новим головою Київської обласної "Батьківщини" обрали Костянтина Бондарєва", - сказано в повідомленні.

"Суддя Вовк, зухвало порушуючи всі процесуальні норми, навіть не відкрив засідання, призначене на 2 серпня ... суддя не вийшов до представників "Батьківщини", щоб роз'яснити ситуацію. Натоміть відправив до них свого помічника, який і повідомив, що судового засідання сьогодні не буде", - сказано в повідомленні.

"Це свідчить про одне-єдине - величезне бажання затягнути справу, бо вона є політичною. Суддя взагалі не повинен був приймати цю справу до впровадження, оскільки відповідно до чинного законодавства, Конституції, чинної судової практики - така категорія справ не підлягає розгляду в суді, оскільки це внутрішнє питання політичних партій. Цей пан (Майбоженко), всупереч волі партійців, вирішив встановити свій власний порядок на Київщині і, зокрема, в Київській обласній "Батьківщині" - щоб його не можна було ані переобрати, ані змінити, ані догану винести", - наголосив народний депутат від БЮТ Сергій Власенко, який у цій справі представляє інтереси "Батьківщини".

За його словами, протягом чотирьох років у судах не було подібних прецедентів.

"Служителі Феміди розуміли, що подібні позови не можна приймати до розгляду. Втім Печерський суд, традиційно, вирішив зробити по-своєму - лише за останні два місяці розглянув дві подібні політичні справи. І обидві - справа рук судді Сергія Вовка", - сказано в повідомленні прес-служби.

"Члени партії мають право самі обирати своє керівництво. І ніхто не вправі їм диктувати - одного чи іншого їм вибирати. Обрали - значить, бюро діє, голова легітимний", - зауважує народний депутат від БЮТ Уляна Мостіпан.

Від самого ранку до суду з'їхались партійці з усіх куточків Київської обл. Вони хотіли побачити, як вершитиметься правосуддя. А також чекали на колишнього голову Київської обласної "Батьківщини", аби він особисто пояснив їм свої дії. Втім ані він сам, ані його представники у суд не з'явились. "Неявка позивача свідчить про те, що він не зацікавлений у розгляді справи", - заявив С.Власенко.

Найближчим часом Київська обласна "Батьківщина" має сформувати свої списки кандидатів у депутати. Втім поки тривають судові баталії, і Мін'юст не може зареєструвати зміни у керівництві партійним осередком, ці списки будь-яка виборча комісія може ставити під сумнів. С.Власенко сподівається на Апеляційний суд, який розглядатиме рішення не за вказівкою політичних опонентів, а відповідно до чинного законодавства. 70% виборців Київської обл., які на останніх президентських виборах проголосували за Юлію Тимошенко, мають право обирати тих, кого вони хочуть, а не тих, кого їм нав'язують, наголосив народний депутат.