ua en ru

Суд визнав необґрунтованим претензії НАБУ по тарифу "Роттердам+", - ЗМІ

Суд визнав необґрунтованим претензії НАБУ по тарифу "Роттердам+", - ЗМІ

Суд відмовив НАБУ в доступі до банківських документів енергокомпаній "Центренерго" і "Дніпроенерго"

Солом'янський районний суд Києва визнав необґрунтованими заяви Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в рамках розслідування за фактом затвердження посадовими особами Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) формули "Роттердам+". Про це пише "Обозреватель" з посиланням на дані у Реєстрі судових рішень.

Зокрема, суд відмовив НАБУ в доступі до банківських документів енергокомпаній "Центренерго" і "Дніпроенерго", обґрунтувавши таке рішення відсутністю необхідних доказів.

"Детективом не підтверджено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, до яких він просить надати доступ в даному кримінальному провадженні", - йдеться в документах.

Наголошується, що в березні 2016 року НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну". На цій підставі формула отримала назву "Роттердам+".

НАБУ розпочало досудове розслідування порушень затвердження формули і фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП на вимогу низки опозиційних депутатів.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк направив запит на адресу Європейського енергетичного співтовариства з проханням провести аудит діяльності регулятора, в тому числі, в питанні встановлення методики розрахунку ОРЦ. Для проведення аудиту залучені фахівці віденського офісу Енергоспівтовариства.

"Ми будемо вдячні, якщо секретаріат проведе нейтральний і критичний аналіз діяльності НКРЕКП, як де-юре повноважень НКРЕКП, наданих законом, так і де-факто – виконання своїх повноважень як незалежного органу", – зазначалося в листі регулятора на адресу Енергетичного співтовариства.