ua en ru

Суд присяжних в Чечні визнав українців Карпюка і Клиха винними

Суд присяжних в Чечні визнав українців Карпюка і Клиха винними Фото: Микола Карпюк та Станіслав Клих

Їх звинувачують у тому, що вони воювали проти російських сил у Чечні, і в тому, що вони входять в організацію УНА-УНСО

Українці Микола Карпюк і Станіслав Клих, судовий процес над якими йде зараз у Верховному суді Чечні, визнані колегією присяжних винними у всіх пред'явлених їм звинуваченнях. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Слідчого комітету РФ.

Як раніше вже повідомлялося, російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк у часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі у боях проти російських військ за незалежну Чечню.

"Наслідком і судом встановлено, що на початку 1990-х років на території України була створена воєнізована політична організація праворадикального спрямування "УНА-УНСО", що дотримується націоналістичної ідеології, одними з цілей і завдань якої були надання протидії російській владі в будь-якій формі і знищення громадян Російської Федерації російської національності Розділяючи ці цілі і завдання, в зазначений час на території України до її складу увійшли громадяни України Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Малофєєв, Олександр Музичко та інші особи", - йдеться в повідомленні.

31 грудня 1994 року вони нібито взяли участь у боях за Грозний, воювали в районі залізничного вокзалу та площі Минутка, і вбили і поранили кілька десятків російських солдатів.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило рішучий протест у зв'язку з тиском представників міграційної служби Російської Федерації в Чеченській Республіці на свідків по справі незаконно утримуваних російськими властями громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клыха.