ua en ru

Суд засудив помічника екс-кандидата в Президенти Білорусії до 2 років ув'язнення за участь у заворушеннях у Мінську

Суд Першотравневого району Мінська засудив координатора білоруської опозиційної громадянської кампанії "Європейська Білорусь" Дмитра Бондаренка, який був довіреною особою екс-кандидата в Президенти Білорусії Андрія Санникова, до позбавлення волі строком на 2 роки з відбуванням у колонії загального режиму, повідомляє РБК.
Д.Бондаренко звинувачений у підготовці, організації та участі в діях, що грубо порушили громадський порядок. Справа стосується масових заворушень у Мінську 19 грудня 2010 р., які відбулися після президентських виборів. Тоді білоруська опозиція влаштувала несанкціоновану акцію протесту проти підсумків голосування.
Державний обвинувач вимагав для Д.Бондаренко максимального покарання за цією статтею - позбавлення волі строком до 3 років. Держобвинувач вважає, що Д.Бондаренко, "фактично керуючи виборчою кампанією А.Саннікова, скоїв злочин, що виразилося в організації та участі в діях, що грубо порушили громадський порядок, пов'язаних з непокорою законним вимогам органів влади і порушенням роботи транспорту і організацій". За словами прокурора, дії підсудного перешкодили роботі підприємства "Белевросеть", пункту обміну валют, станції метро "Жовтнева" і Палацу культури профспілок у Мінську. Сам Д.Бондаренко визнав свою провину лише в участі в "масової акції, яка спричинила зупинку роботи громадського транспорту".
Сьогодні ж у Мінську розпочалися судові слухання у справі екс-кандидата в Президенти Білорусії Андрія Саннікова, який звинувачується за ч.1 ст.293 Кримінального кодексу країни (організація масових безладів). Екс-кандидат вже більше чотирьох місяців перебуває у слідчому ізоляторі. Разом з А.Санниковим судять також ще чотирьох осіб за участь у масових заворушеннях. Це активіст кампанії "Говори правду" Олег Гнедчік, член опозиційного молодіжного руху "Молодий фронт" Володимир Єременок, студенти Ілля Василевич та Федір Мірзоянов, яким загрожує максимальна санкція до 8 років позбавлення волі.
Нагадаємо, у справах про масові заворушення в якості обвинувачених в даний час проходять близько 30 чоловік, більше 10 чоловік знаходяться в статусі підозрюваних. У даній справі, в тому числі, проходить екс-кандидат у Президенти Алесь Михалевич, який отримав в Чехії політичний притулок. Екс-кандидат Григорій Костусєв перебуває в статусі підозрюваного. За участь у масових заворушеннях вже засуджені 8 осіб. Деякі з них засуджені до 3-4 років позбавлення волі.