ua en ru

Суд засудив "васильківських терористів" до 6 років в'язниці

Суд засудив до 6 років в'язниці Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза та Володимира Шпару, яких звинувачують в плануванні теракту в Києві в 2011 р.

Києво-Святошинський районний суд Київської області засудив до 6 років тюрми кожного із трьох так званих "васильківських терористів", членів організації "Патріот України" Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза і Володимира Шпару, яких звинувачують у плануванні теракту на День незалежності в Києві у 2011 р. Вирок зачитав суддя Юрій Бурбела (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

Обґрунтовуючи своє рішення, суд зазначив, що всі перевірки свідчили про те, що показання свідків на користь підсудних виявилися неправдивими. Також суд встановив: перевірками і експертизи підтверджено, що саморобний вибуховий пристрій було виготовлено саме підсудними.

Крім цього, згідно з доказами в матеріалах справи, суд встановив, що саморобний вибуховий пристрій було виготовлено для підриву пам'ятника Леніну у Броварах Київської області. "Суд постановив... що, за наявними у матеріалах справи доказами,.. вина підсудних доведена", - заявив Бурбела.

Суддя також зазначив, що термін відбування покарання буде рахуватися з моменту взяття засуджених під варту, тобто із 2011 р.

Зазначимо, під час сьогоднішнього судового засідання Сергій Бевз, Ігор Мосійчук, Володимир Шпара відмовилися визнавати свою провину.

Після того як суддя оголосив вирок у справі так званих "васильківських терористів", у будівлі Києво-Святошинського районного суду Київської області здійнялася бійка. Так, родичі та друзі засуджених почали вигукувати нецензурні вирази на адресу судді та прокурорів.

Після цього до будівлі зайшли близько 20 бійців спецпідрозділу "Грифон" і почали силою витісняти всіх із зали, люди почали падати і виникла штовханина на виході. При цьому, коли суддя вийшов із залу суду і пішов до свого кабінету, за ним побігли родичі та друзі засуджених, після чого біля кабінету судді виникла ще одна сутичка.

Згодом близько сотні активістів від партії "Свобода" заблокували виїзди із суду з метою не випустити автозак із засудженими "васильківськими терористами".

Станом на 18:30 "свободівці" вже більше години продовжували блокувати виїзд автозаку з "васильківськими терористами" з території Києво-Святошинського районного суду Київської області.

Близько 19:00 машина конвойної служби з "васильківськими терористами" виїхала з території суду. Мітингувальники закидали автозак камінням. Також окремим автобусом було вивезено працівників суду.

Суд засудив "васильківських терористів" до 6 років в'язниці

(Активісти Автомайдану блокують "Беркут" біля Святошинського РУВС на проспекті Перемоги, 109. Фото: Facebook / samooboronaMaydanu)

За останніми даними, в ході зіткнень під Києво-Святошинським райсудом з бійцями спецпідрозділу "Беркут" госпіталізовано п'ять активістів. Постраждали також і кілька народних депутатів, зокрема, член фракції "Свобода" Едуард Леонов.

Нагадаємо, в серпні 2011 р. у Київській області працівники СБУ викрили групу людей, які нібито збиралися підірвати пам'ятник Леніну у Борисполі та готували теракт на День незалежності в Києві в 2011 р. Бомбу знайшли у них в офісі у Василькові.

Пізніше суд заарештував за підозрою у скоєнні даних злочинів депутата Васильківської міської ради, члена ВО "Свобода" Сергія Бевза, депутата Васильківської міської ради, редактора газети "Вечірній Васильків" Ігоря Мосійчука та громадянського активіста Володимира Шпару.