ua en ru

Суд постановив стягнути з нардепа Святаша 10 млн грн боргу перед "УкрСиббанком"

Дзержинський районний суд міста Харкова прийняв рішення про стягнення з народного депутата і одного з бенефіціарів автомобільної корпорації АІС Дмитра Святаша боргів на загальну суму близько десяти мільйонів гривень перед ПАТ "УкрСиббанк".

Стягненню підлягають два боргу в розмірі 467 тис. 512 дол. (у гривневому еквіваленті - 3 млн 736 тис. 828,13 грн) і 450 тис. 297 євро (в еквіваленті - 4 547,48 млн 740 грн). Відповідна заборгованість утворилася по "картковим" рахунком депутата, які були відкриті їм в "Укрсиббанку" ще в 2008 р. Показово, що більша частина боргу Святаша перед банком утворилася в результаті використання овердрафту за кредитними картками, а така послуга традиційно надається банківськими установами лише клієнтам, які користуються найбільшою довірою.

Нагадаємо, що судові розгляди між "УкрСиббанком" і Святашем тягнуться з 2009 р. Тоді суд ухвалив заочне рішення про стягнення з нього боргу перед банком. Рішення суду не виконувалося, а на початку 2013-го року депутату вдалося домогтися скасування заочно прийнятого рішення. Після цього банк звернувся до суду з проханням про збільшення позовних вимог - за весь період, протягом якого нардеп ухилявся від сплати боргу, сума заборгованості збільшилась на розмір відсотків за кредитом та штрафних санкцій (в загальній складності близько 500 тис. грн).
Як повідомлялося раніше, на початку вересня нинішнього року Київський господарський суд також заборонив дев'яти структурам, підконтрольним корпорації АІС, продавати нерухомість, яка була закладена в забезпечення кредиту, взятого в "Укрсиббанку". Загальна сума заборгованості, згідно із позовною заявою кредитора, становить 727,2 млн грн. Банк був змушений звернутися з заявою про арешт нерухомості корпорації після того, як власники Аіса почали в терміновому порядку розпродавати закладену в забезпечення кредитів нерухомість. Зазначене рішення стосується в цілому 58-ти об'єктів нерухомості, які являють собою виробничі майданчики автокорпорації АІС, салони з продажу автомобілів, станції сервісного обслуговування, а також адміністративні будівлі.