ua en ru

Суд скасував ліквідацію банку "Михайлівський"

Суд скасував ліквідацію банку "Михайлівський" Фото: суд скасував банкрутство "Михайлівського"

Суд не визнав транзакцію на більш ніж 1,5 млрд гривень "операцією банку"

Окружний адміністративний суд Києва частково задовольнив позов єдиного власника банку - компанії "Екосіпан" і скасував рішення Нацбанку про визнання "Михайлівського" неплатоспроможним, а також рішення Фонду гарантування вкладів про введення в нього тимчасової адміністрації та рішення зазначених відомств про ліквідацію банку. Про це повідомляє портал Finclub.

Згідно з матеріалами справи, суд відмовився визнати перерахування 1,507 млрд гривень з рахунку ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" на рахунки фізосіб, яке збільшило зобов'язання ФГВФО, "операціями банку".

Судді пояснили све рішення тим, що у зазначених операціях "Михайлівський" не був стороною договорів позики, а лише виконував розпорядження клієнта.

Таким чином, банк не здійснював самовільно і від свого імені зазначені операції, тому підстав для визнання його неплатоспроможним не було.

Що стосується другої частини позову, суд відмовився "зобов'язати НБУ вчинити всі необхідні дії по відновленню функціонування ПАТ "Банк Михайлівський" в якості банку".

У свою чергу, Національний банк не згоден з рішенням Окружного суду і готує апеляцію.

Нагадаємо, екс-глава банку "Михайлівський" Ігор Дорошенко заявив, що в банкрутстві фінустанови винен НБУ.

Банк "Михайлівський" був визнаний неплатоспроможним 23 травня 2016 року.