ua en ru

Банк "Михайлівський" збанкрутілий діями НБУ, - Дорошенко

Банк "Михайлівський" збанкрутілий діями НБУ, - Дорошенко Фото: НБУ

Банк "Михайлівський" збанкрутілий діями Національного банку України (НБУ). Таку думку висловив екс-голова правління банку "Михайлівського" Ігор Дорошенко з СІЗО в інтерв'ю виданню Finclub.

За його словами, банкрутство банку стало наслідком тривалого тиску на "Михайлівський" з боку чиновників Національного банку.

"Банк Михайлівський працював в умовах надзвичайного пресингу регуляторних органів, які за півтора року здійснили більше одинадцяти перевірок діяльності банку: планових та позапланових, у тому числі перевірок, предметом яких були одні і ті ж напрямки діяльності за одні і ті ж періоди. Банк піддавався потужним інформаційним атакам", – заявив Дорошенко.

За його словами, на момент введення тимчасової адміністрації банк не мав жодного невиконаного зобов'язання перед клієнтами, володів високоліквідними активами (залишки коштів в касі і на кореспондентському рахунку в НБУ) в сумі понад 87 млн грн.

"Говорити про неплатоспроможність у цьому випадку означає спотворювати реальний стан справ", – дав оцінку діям НБУ Ігор Дорошенко.

За його словами, переведення 870 млн гривень з рахунків фінансових компаній на рахунку в банку - також було здійснено за погодженням з НБУ. "З приводу нібито розкрадання 870 млн грн коштів банку: по-перше, операція на суму 870 млн грн відображала передачу банку кредитного портфеля партнерів банку – фінансових компаній, механізм якої був погоджений НБУ в постанові № 295 від 27.04.2016", – заявив Дорошенко.

Також він підтвердив, що викупив у Віктора Поліщука його частку у банку "Михайлівський" перед визнанням банку неплатоспроможним. "Частка до 10% не вимагає узгодження в НБУ і не веде до володіння істотною участю в банку з усіма витікаючими наслідками", – пояснив Дорошенко.