ua en ru

Суд скасував арешт нафтопродуктів Курченко

Суд скасував арешт нафтопродуктів Курченко Фото: Печерський суд

Арешт скасований через зникнення нафтопродуктів

Печерський районний суд Києва зняв арешт з нафтопродуктів, які були речовим доказом у справі проти українського бізнесмена Сергій Курченко. Про це йдеться в постанові суду від 22 жовтня, опублікованому в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Клопотання Публічного акціонерного товариства "Одеський НПЗ" про скасування арешту - задовольнити. Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Приморського районного суду р. Одеси від 06.03.2015 року у кримінальному провадженні №120141600200000076 від 24.02.2014, а саме: нафта, продукти її переробки, в тому числі бензин і дизельне паливо, а також похідні від них, які знаходяться на території ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" за адресою: м. Одеса, вул. Шкодова гора, 1/1", - говориться в рішенні суду.

У постанові говориться, що арешт на майно було накладено необґрунтовано, і надалі в використанні цієї заходи зникла необхідність.

В ході розслідування було встановлено, що в 2013-2014 рр. в Україну ввозилися нафтопродукти під приводом подальшого транзиту, але в дійсності реалізовувалися на території країни без сплати податків, зборів і платежів.

У зазначеній схемі використовувалися підконтрольні Сергію Курченко фірми - "Зовнітрансгаз", "Цикловасто ДП "Петрол" ГІМН - "Петрол-ФОРВАРДШИ", "Фірма "Армада-Плюс", "Всеукраїнський промисловий союз".

Через них під виглядом реекспорту та за фіктивними документами нафтопродукти ввозилися в країну для офшорних фірм.

Потім нафтопродукти продавалися приватним споживачам від імені компанії "Газукраїна - 2009", а потім від імені "Газукраїна - 2020", представництва "Сопрема Трейдінг ЛТД", "Торгового дому "СЕПЕК". Загальна сума проданого таким чином палива склала близько 36 млрд грн.

В ході досудового розслідування також було встановлено, що керівництво Одеського НПЗ, зловживаючи службовим становищем, використовувало для виробництва бензину 100 тис. тонн нафтопродуктів, везенных без належного митного оформлення. Тим самим державі були нанесені тяжкі наслідки у вигляді ненадходження до бюджету відповідних платежів і зборів.

Арешт на нафтопродукти був накладений для відшкодування матеріальних збитків та забезпечення виконання можливого вироку в частині конфіскації майна.

У 2014 р. заарештовані нафтопродукти були переміщені з Одеського НПЗ на держпідприємство "Укртранснафтопродукт".

Влітку 2015 р. Печерський суд наклав ще один арешт на ці нафтопродукти. Однак апеляційна інстанція скасувала постанову про арешт через зникнення нафтопродуктів.

Нагадаємо, прокуратура Швейцарії розслідує кримінальну провадження щодо українського бізнесмена Сергія Курченка за фактами відмивання грошей на рахунках компаній "VETEK Gas Trading&Supply SA" і "VETEK Trading SA".