ua en ru

Суд відмовився замінити умовний термін Навальний на реальний

Суд відмовився замінити умовний термін Навальний на реальний Фото: Олексій Навальний

Випробувальний термін Навального закінчиться в квітні 2019 р

Люблінський суд Москви продовжив російському опозиціонеру Олексію Навальному випробувальний термін у справі "Кіровлісу" на три місяці - до п'яти з половиною років, але при цьому відмовився замінити на умовне покарання на реальний термін у колонії, передає РБК.

На зміну покарання наполягали співробітники Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) і прокуратури, які вказували на численні адміністративні справи Навального і вироки по кримінальних справах.

Процес почався із затримкою на півгодини. Першою слово взяла представник ФСВП. Вона розповіла, що з листопада 2013 року Навальний двічі на місяць приходив відзначатися в інспекцію, де з ним проводилися роз'яснювальні бесіди. Але, незважаючи на це поліція два рази затримала його за адміністративні порушення, розповідала юрист. Так, в лютому 2014 року Навальний був затриманий біля будівлі Замоскворецького суду, де оголошували вирок фігурантам справи про заворушення на Болотній площі. А в лютому 2015 року опозиціонера затримали в метро, де він роздавав листівки і агітував вийти на антикризовий марш 1 березня.

Представник інспекції зазначила, що Навальний за останні півтора року був засуджений до штрафу за наклеп на муніципального депутата, а в грудні 2014 року Замоскворецький суд визнав опозиціонера винним у шахрайстві із коштами компанії "Ів Роше Схід".

Навальний і його адвокат Ольга Михайлова і Вадим Кобзєв просили клопотання ФСВП відхилити.

Суддя Оксана Зарецька відмовилася задовольнити клопотання ФСВП. Вона зазначила, що підставою для заміни покарання можуть стати тільки систематичні порушення.

Однак при цьому продовжила випробувальний термін ще на три місяці. Таким чином, його випробувальний термін склав 5,5 років. Таким чином, він закінчиться в квітні 2019 року.

Нагадаємо, 30 грудня 2014 року Замоскворецький суд столиці визнав братів Олексія та Олега Навальних винними в шахрайстві в сфері підприємницької діяльності (стаття 159.4 Кримінального кодексу) і засудив Олега Навального до 3,5 років колонії загального режиму. Олексію Навальному суддя Олена Коробченко призначила той же термін, але умовно.

Не погодившись з цим рішенням, засуджені подали апеляційні скарги у вищу інстанцію, де зажадали скасувати цей вирок і виправдати їх. Прокуратура також оскаржила вирок і зажадала збільшити термін покарання.