ua en ru

Суд відмовився розглядати скаргу на закриття справи сина Авакова

Суд відмовився розглядати скаргу на закриття справи сина Авакова Фото: Олександр Аваков (УНІАН)

Солом'янський суд Києва повернув Центру протидії корупції їхню скаргу на закриття справи

Солом'янський суд Києва повернув Центру протидії корупції їхню скаргу на закриття так званої "справи рюкзаків" в частині, що стосується сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова і колишнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря. Про це йдеться на сайт ЦПК.

"Суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін повернув ЦПК скаргу на закриття так званої справи "рюкзаків Авакова". Про це стало відомо з порталу Судова влада. Тексту судового рішення, винесеного ще 22 серпня, активісти досі не отримали, з невідомих причин воно досі не оприлюднено в реєстрі судових рішень", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що ЦПК було заявником у цій справі, відповідно, мало право на оскарження його закриття. Юрист ЦПК Віталій Цокур при цьому заявив, що Центр протидії корупції буде оскаржувати рішення суду в апеляційному порядку.

Нагадаємо, 31 жовтня 2017 року НАБУ в рамках так званої "справи рюкзаків" повідомило про підозру Олександру Авакову, Сергію Чеботарю та представника фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків Володимиру Литвину в розтраті 14 млн гривень. За даними слідства, в 2015 році Олександр Аваков і Чеботар організували закупівлю рюкзаків для МВС України за ціною, яка була істотно вище середньоринкової. Товар, не був поставлений вчасно і не відповідав вимогам. Зокрема, МВС підписало договір на купівлю рюкзаків за ціною 2899 гривень за штуку, а загальна сума склала 14,5 млн гривень. За висновками експертизи, вартість поставленого рюкзака становить 555 гривень.

Незабаром Солом'янський райсуд Києва зобов'язав оператора мобільного зв'язку Lifecell надати доступ НАБУ до інформації про телефонні переговори глави МВС Арсена Авакова по справі про постачання рюкзаків у відомство, фігурантом якої є його син. У постанові зазначено, що, за даними слідства, в 2015 році вибір переможця конкурсу на поставку рюкзаків в МВС України відбувся за особистого втручання колишнього заступника Авакова.

Вже на початку січня 2018 року стало відомо про винесення першого вироку у "справі рюкзаків". Так, вирок був винесено Володимиру Іванову, який визнав себе винним. Іванов отримав рік умовно, зобов'язавшись співпрацювати зі слідством.

5 квітня НАБУ і САП завершили розслідування по так званій "справі рюкзаків" щодо Олександра Авакова і Сергія Чеботаря.

12 липня стало відомо, що САП закриває провадження стосовно фігурантів так званої "справи рюкзаків" Олександра Авакова і Сергія Чеботаря. Пізніше САП пояснили причину закриття справи.