ua en ru

Суд залишив у держвласності колекцію картин на 5 млн дол., - ГПУ

Суд залишив у держвласності колекцію картин на 5 млн дол., - ГПУ Картина Пабло Пікассо

Вищий господарський суд України 15 березня розглянув касаційну скаргу "Градобанку" і залишив колекцію картин відомих художників на 5 млн дол. у власності держави. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"Реалізуючи конституційну функцію представництва громадян і держави в суді і займаючи принципову позицію, Генеральна прокуратура України не допустила вибуття з державної власності унікальної колекції образотворчого мистецтва, в яку входили полотна всесвітньо відомих художників Далі, Пікассо, Кандінського і сучасних художників України Бовкуна, Сенченко, Тістола, всього 735 картин загальною вартістю понад 5 млн дол.", - йдеться в повідомленні ГПУ.

Як повідомляється, колекція була передана АТ "Градобанк" у 1996 р. в заставу Національному банку України (НБУ) в якості забезпечення виконання кредитного договору. Разом з тим взяті на себе зобов'язання товариство не виконало. У 1998 р. Верховна Рада України прийняла постанову про заборону продажу колеекции і залучення до Музейного фонду України.

У 2004 р. законом колекція картин була визнана об'єктом національного культурного надбання і передбачено її передання на постійне зберігання в Національний художній музей України в м. Києві.

"Градобанк" повинен був погасити свій борг перед НБУ за рахунок бюджетних коштів в обмін на передачу у власність України колекції картин. Однак товариство звернулося в суд з позовом про повернення картин.

"Суди першої та апеляційної інстанцій розділили позицію прокуратури і в позові товариству відмовлено. Вищий господарський суд України, розглянувши 15 березня 2015 касаційну скаргу Градобанку, погодився з доводами Генеральної прокуратури України і залишив судові рішення без змін", - повідомила прокуратура.