ua en ru

Суд залишив у власності держави колекцію картин вартістю понад 5 млн дол

Суд залишив у власності держави колекцію картин загальною вартістю понад 5 млн дол.

Суд залишив у власності держави колекцію картин загальною вартістю понад 5 млн дол. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

"При активній участі прокуратури р. Києва господарським судом 25.11.2014 відмовлено в задоволенні позову акціонерного товариства Міністерства культури України та Національного художнього музею України про застосування наслідків нікчемності договору про порядок передачі в державну власність унікальної колекції образотворчого мистецтва, в яку входили картини всесвітньо відомих художників Пікассо, Далі, Кандінського та сучасних художників України Тистола, Сенченко, Бовкуна, всього 735 картин приблизною вартістю понад 5 млн дол. США", - йдеться в повідомленні.

Зазначена колекція передана товариством у 1996 р. в заставу Національному банку, в якості забезпечення виконання кредитного договору. Взяті на себе зобов'язання товариство не виконало.

Враховуючи високу культурну цінність зібрання картин, Верховна Рада в 1998 р. прийняла постанову про заборону продажу та залучення в Музейний фонд.

У 2004 р. прийнято закон, яким колекція картин визнана об'єктом національного культурного надбання і передбачено її передання на постійне зберігання в Національний художній музей у Києві.

Між міністерством культури, Національним художнім музеєм та акціонерним товариством у 2005 р. укладено договір, згідно з яким заборгованість останнього перед НБУ погашається за рахунок бюджетних коштів в обмін на передачу у власність спірної колекції.

Незважаючи на це, товариство звернулося в суд з позовом про повернення картин як таких, що передані за нікчемними угодами.

Нагадаємо, в березні в Національний музей Ханенків були повернуті картини вартістю понад 28 млн грн.