ua en ru

Суд Одеси почав слухання через борги ОНмедУ за електроенергію на 600 тисяч гривень

Суд Одеси почав слухання через борги ОНмедУ за електроенергію на 600 тисяч гривень Фото: суд Одеси почав слухання через борги ОНмедУ (onmedu.edu.ua)

6 грудня Господарський суд Одеської області розпочав розгляд справи №916/3353/21 проти ОНмедУ щодо боргу за енергопостачання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт суду.

ТОВ "Одеська обласна енергопостачальна компанія" вимагає стягнути з Одеського національного медичного університету майже 600 тис. грн.

Як відомо, університет вже не вперше опиняється перед загрозою зупинки роботи.

Зокрема, раніше Одеський окружний адміністративний суд вже виносив рішення повністю зупинити експлуатацію об'єктів і відключити їх від джерел електропостачання. Зробити це мали до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту.

Жоден з об'єктів ОНМедУ не зупинив експлуатацію, недоліки не були усунені. А керівництво навчального закладу продовжило ігнорувати правила пожежної безпеки, що призвело до сильної пожежі.

Вночі 6 червня загорівся гуртожиток Одеського національного медичного університету. З будівлі евакуювали всіх студентів, один з них отримав опіки середньої тяжкості. Масштабну пожежу гасили майже 60 рятувальників та 11 одиниць пожежної техніки.

Події передували численні перевірки і суди. За їх результатами винесено приписи про усунення майже 1000 порушень.

За даними місцевих видань, редактор університету Валерій Запорожан досі не виправив ситуацію і не виконав приписи ГУ ДСНС, таким чином заклад знову під загрозою пожежі і закриття.

Про бездіяльність у сфері техногенної безпеки свідчить і аналіз системи державних закупівель "Прозоро" - з січня 2021 року, коли до виконання обов'язків ректора вже приступив Запорожан, ОНМедУ майже не укладав договори, що стосуються забезпечення пожежної безпеки в університеті.

Однак, попри ці факти керівництва університету і зокрема ректора ОНМедУ Запорожана, правоохоронні органи та профільні міністерства ігнорують ситуацію і не вживають жодних заходів, щоб виправити становище і притягнути винуватців до відповідальності.